ZorgorganisatieOnze verhalen

Onze verhalen

Onze verhalen

11 december 2018 · blog · Arno Bisschop

De klassieke zorgverlener heeft z’n langste tijd gehad

Onze kijk op ziekten verandert in een rap tempo. Aandoeningen benaderen we individueler. De techniek wordt geavanceerder. Data maken ons slimmer. En behandelopties zijn hierdoor steeds meer gedifferentieerd. Wat dit betekent? Onze rol als zorgprofessional gaat drastisch veranderen!

21 november 2018 · blog · Nujen Nguyen

Werk ik om te leven of leef ik om te werken?

Als dochter van Vietnamese bootvluchtelingen ging Nujen haar droom achterna: ze ging geneeskunde studeren. Onder het motto ‘wie niet slim is, moet sterk zijn’ en na veel bloed, zweet en tranen studeerde ze af als arts. Als ziekenhuisarts ging ze nog harder werken en 'verwaarloosde' ze haar sociale leven. Nu kiest ze voor meer balans en gaat aan de slag bij een verpleeghuis. Nujen deelt haar persoonlijke verhaal.

21 november 2018 · blog · Arno Bisschop

Hoge werkdruk maakt zorg weer menselijk

De werkdruk onder zorgprofessionals blijft maar toenemen, meldde de Volkskrant weer groots. Doen we niks, dan wordt het nog erger en vallen zorgverleners bij bosjes om. Het positieve geluid: het belang van de mens achter de zorgverlener staat hiermee nu torenhoog op de agenda. En ligt dáár niet juist de sleutel voor de oplossing?

14 november 2018 · interview · Lorrette Stammen

HAIO Lorrette Stammen: ‘Artsen hebben niet altijd een duidelijke beeld van de kosten in de zorg.'

Uit onderzoek blijkt dat artsen vaak geen duidelijk beeld hebben van de kosten in de zorg. Dat moet anders, vindt Lorette Stammen die HAIO (huisarts in opleiding) is. Lorette onderzoekt hoe we het kostenbewustzijn onder artsen in de medische vervolgopleiding kunnen verbeteren. Dat is van belang. Want waarom laat je bij de ene patiënt een moedervlek wel uit voorzorg weghalen, terwijl je dat bij een andere patiënt pas adviseert als de vlek kwaadaardig is? Wij stelden Lorette vijf vragen.

07 november 2018 · blog · Katy Oya

Durf als arts ook buiten de lijntjes te kleuren!

Wanneer we het hebben over creatieve beroepen zal het vak arts niet zo snel in je opkomen. De studie geneeskunde behoort immers tot de exacte richtingen en daar zul je niet zo snel ‘creatieve types’ tegenkomen. Is dit een terechte aanname? En zo ja, zouden dokters meer ruimte moeten maken voor creativiteit of moeten ze daar ver vandaan blijven? Katy Oya, kunstenaarsdochter en arts, geeft haar opinie.

31 oktober 2018 · artikel · Katy Oya, Rianne Kliest en Toon Mallens

Fouten maken in de zorg: nog steeds een taboe?

Ieder mens maakt weleens fouten. Toch blijkt het praten over fouten in de zorg soms een taboe te zijn bij zorgprofessionals. Zorgprofessionals hebben het gevoel dat ze niet mogen falen en als dat wel gebeurt hebben ze het er onderling eigenlijk lang niet altijd over. Drie basisartsen gaan in gesprek over hun ervaringen met dit taboe in de gezondheidszorg.

31 oktober 2018 · interview · Hans Rode

Psychiater Hans Rode: ‘Jonge artsen hechten minder aan hun identiteit als arts’

Waar artsen voorheen hun identiteit ontleenden aan arts zijn, lijkt dat voor de jongere generatie artsen niet meer helemaal op te gaan. Naast hun werk willen millennials ook andere rollen volledig vervullen. Zij hebben hobby’s, een sociaal leven, een relatie en een gezin. Hoe ziet deze ontwikkeling eruit voor de arts? ? En is de zorgsector wel ingesteld op deze identiteitsverandering? Wij spraken psychiater Hans Rode over arts zijn anno nu, identiteit en burn-outs.

09 augustus 2018 · interview · Bianca Vugts

Psycholoog Bianca Vugts: ‘De zorgprofessional is het belangrijkste instrument in de zorg’

Al tijdens haar studie Psychologie richt Bianca Vugts zich op mensen met een verstandelijke beperking. Ze schreef verschillende boeken over het werken met deze doelgroep. In het boek ‘Werken met jezelf’ schreef ze juist over de andere kant van de (zorg)medaille: de zorgprofessional als belangrijkste instrument. Wij stelden Bianca vijf vragen over haar visie hierop.

10 juli 2018 · interview · Jarik van Zeijst van Effectory

Wat kunnen we leren van de beste werkgevers in de zorg?

Goed zorgen voor je medewerkers is steeds belangrijker. Effectory zet jaarlijks de beste werkgevers in verschillende branches, waaronder de zorg, in het zonnetje. Organisaties worden beoordeeld door hun eigen medewerkers. Jarik van Zeijst, consultant binnen het zorgteam van Effectory, vertelt waar de zorgbranche in uitblinkt en wat de valkuilen zijn.

09 juli 2018 · blog · Ralph de Backer

Intrinsieke motivatie: dat vinden wij niet raar...

“Dat vinden wij niet raar, dat vinden we alleen maar heel bijzonder,” sprak de inmiddels legendarische juf Ank (Ilse Warringa) in de enorme kijkcijferhit De Luizenmoeder. Met zo’n uitspraak kan een blog nog alle kanten opvliegen, zeker in de zorg. Maar apotheker en coach Ralph de Backer houdt het dichter bij huis en vertelt hoe hij zijn intrinsieke motivatie (terug)vond.

Archief

Onze opdrachtgevers zijn onder andere