Student geneeskundeHoe benader je iemand in een crisissituatie?

Hoe benader je iemand in een crisissituatie?
Naar actueel

Hoe benader je iemand in een crisissituatie?

Na een val op de fiets en een diepe snijwond als gevolg, besloot Tim Besselink op vijftienjarige leeftijd arts te worden. Het vak huisarts sprak hem toen al aan en tijdens zijn studie ontdekte hij dat zijn brede interesse die ambities alleen maar bevestigden. De gemoedelijke sfeer en vooral het patiëntencontact vindt hij interessant. Iedereen kan het trucje wel leren, maar patiëntbeleving maakt het verschil. In deze blog vertelt Tim hoe hij zich nu als ANIOS in de psychiatrie verder ontwikkelt om uiteindelijk huisarts te worden.

Het was nog vroeg in de ochtend toen de eerste patiënt zich aandiende bij de spoedeisende hulp (SEH). Ik zat net aan mijn tweede kop koffie toen de telefoon ging. Het was de arts-assistent psychiatrie. Een jonge vrouw had zich proberen te verhangen en werd opgenomen op de crisisafdeling. Vanwege haar nekpijn wilde de psychiater dat zij ‘somatisch vrijgegeven werd’ en zodoende kwam ze nu naar de SEH om nekletsel uit te sluiten.

Het enige wat ik kon proberen was haar op haar gemak stellen

Machteloos

Wat ik aantrof in de behandelkamer was een hevig geëmotioneerde vrouw van begin twintig. De striemen in haar nek waren al bij binnenkomst zichtbaar. Ze zat er totaal doorheen. Door haar depressie zag zij geen andere uitweg dan er een einde aan maken. Ik wist dat we een scan zouden maken van haar nekwervels om een fractuur uit te sluiten, maar verder voelde ik me totaal machteloos. Ik wilde haar maar al te graag helpen, maar het enige wat ik op dit moment kon doen was proberen haar op haar gemak te stellen. En het was nog maar de vraag of er überhaupt iets aankwam in het hoofd van mijn patiënt. Het was zaak om zo snel mogelijk die scan te maken zodat zij terecht kon bij een GGZ crisisplek, waar zij - gezien haar psychische stoornis - uiteraard veel beter op haar plek was dan op een SEH.

Ik heb nog niet alles in huis om voor iedere patiënt een goede arts te zijn

Een goede arts voor iedere patiënt

Mede door deze gebeurtenis besefte ik dat ik nog niet alles in huis heb om voor iedere patiënt een goede arts te zijn. Als ANIOS in de psychiatrie hoop ik een aantal handvatten te creëren zodat ik me verder kan ontwikkelen als arts. Hoe benader je iemand in een crisissituatie? Hoe ga je om met suïcidale patiënten? Ook bij de SEH komen regelmatig psychiatrische gevallen binnen. Denk aan auto-intoxicaties, automutilaties en verslavingsproblematiek. Deze patiëntengroep verwacht een totaal andere benadering dan een ‘normale’ patiënt.

Leerschool

Bij Talent&Care hoop ik dit missende stukje van de puzzel te vinden. Hier wordt allereerst een duidelijk pad uitgestippeld gebaseerd op je persoonlijke leerdoelen. Tijdens intervisie met artsen bespreken we cases binnen een kleine en vertrouwde omgeving. Hier leer je dat iedereen eigenlijk tegen dezelfde dingen aanloopt. Via deze weg hoop ik door te leren en handvatten te ontwikkelen zodat ik ook psychiatrische patiënten kan helpen en niet meer geconfronteerd wordt met dat machteloze gevoel dat ik soms had op de SEH.

Onze opdrachtgevers zijn onder andere