Student geneeskundeDurf als arts ook buiten de lijntjes te kleuren!

Durf als arts ook buiten de lijntjes te kleuren!
Naar actueel

Durf als arts ook buiten de lijntjes te kleuren!

Wanneer we het hebben over creatieve beroepen zal het vak arts niet zo snel in je opkomen. De studie geneeskunde behoort immers tot de exacte richtingen en daar zul je niet zo snel ‘creatieve types’ tegenkomen. Is dit een terechte aanname? En zo ja, zouden dokters meer ruimte moeten maken voor creativiteit of moeten ze daar ver vandaan blijven? Katy Oya, kunstenaarsdochter en arts, geeft haar opinie.

Ik heb me altijd zoveel mogelijk afgezet tegen mijn medestudenten geneeskunde, omdat ik ervan overtuigd was dat zij vrijwel geen creatieve geesten waren. De meeste geneeskundestudenten willen dokter worden omdat ze uit een doktersfamilie komen, nog altijd hun kinderdroom najagen (‘als ik later groot ben, wil ik dokter zijn’) of bereid zijn om hun sociale leven ‘op te offeren’ aan de gezondheid van een ander - en dit erg altruïstisch van zichzelf vinden.

Karakter tonen is belangrijk, juist als startende arts

De opleiding als massaproducent

Deze gedachten werden niet bepaald ontkracht door de opleiding. In het lesprogramma wordt voornamelijk gefocust op de theorie en weinig aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. De opleiding is eerder te beschouwen als een massaproducent van artsen, waarbij creativiteit geen plek krijgt en zeker niet belangrijk wordt gevonden. Als startende arts kwam ik er echter gauw achter dat het juist heel belangrijk is om karakter te tonen en te weten wie je bent. Bij de eerste sollicitatie wordt dat al duidelijk. Ik werd gevraagd om mijn eigen werkstijl te omschrijven. Een lastige vraag, vond ik, aangezien ik nog nooit een behandelbeleid bepaald had of leiding had gegeven aan een verpleegkundig team.

Wie ben ik? Wat wil ik?

En dan heb ik het nog niet gehad over de keuze voor een bepaald vakgebied. Waar wil je je verder in ontwikkelen? En wat past er bij jou als persoon? In de geneeskunde zijn er zo veel opties en mogelijkheden dat die keuze best lastig is. Want ook als je weet wat je níet wil, zijn er nog honderden richtingen die je in kunt slaan. Bij deze keuzes helpt het om te weten wie je bent, wat je kan en wat je wil. Persoonlijke ontwikkeling is dus van belang. Zeker als de banen in jouw gekozen richting niet voor het oprapen liggen, is een uitgesproken karakter in relatie tot jouw gekozen vak een pre. Zorg leveren betekent meer dan enkel het behoeden voor ziekte en stoornis. Je wordt uitgedaagd om te coördineren, communiceren, consulteren en evalueren. Gaandeweg leer je zo meer over jezelf en ontdek je tekortkomingen en capaciteiten die je verder kunt ontwikkelen.

Ook als arts kun je buiten de lijntjes kleuren

Ruimte maken voor creativiteit

Onlangs kreeg ik via de podcast 99% Invisible het verhaal van Rob Buckman te horen. Naast zijn studie Medicine & Biochemistry stond hij op de planken met o.a. John Cleese. Later, toen hij ernstig ziek werd (dermatomyositis), combineerde hij zijn ervaring als student, patiënt en comedian op een creatieve manier. Hij ontwikkelde een methode voor oncologen om slecht nieuws op een empathische manier te brengen. Deze methode, bekend als SPIKE, wordt nu wereldwijd toegepast. Buiten de lijntjes kleuren is iets wat van artsen niet verwacht wordt, maar zeker wel kán. Denk aan een Victor Mids, die zich na zijn geneeskundestudie ontplooide tot illusionist. Of Ruben Terlou, die in zijn liefde voor fotografie heel Nederland meeneemt ‘langs de oevers van de Yangtze’. Andere voorbeelden zijn neuroloog Oliver Sacks (The man who mistook his wife for a hat) en cardioloog Pim van Lommel (Eindeloos bewustzijn), die buiten de gangbare lijntjes kleuren en hun creativiteit een plek geven als schrijver.

Toon karakter!

Het cultiveren van je creativiteit kan dus niet alleen verrassend zijn, maar uiteindelijk ook leiden tot innovatie van je vakgebied. Als collega, student, baas of patiënt heb je immers veel meer aan een arts die karakter toont en zichzelf is. Gelukkig laten steeds meer artsen hun persoonlijkheid door de witte jas schitteren. Er is immers altijd wel oor voor een goed idee, bijzonder verhaal, motiverende talk, positieve blik of een goed gevoel voor humor.

 

Onze opdrachtgevers zijn onder andere