Student geneeskundeOnze verhalen

Onze verhalen

Onze verhalen

Hier delen wij relevante content voor geneeskunde studenten in de vorm van interviews, blogs en nieuwsberichten.

Interviews, hier worden vragen gesteld aan externe zorgprofessionals waarbij zij hun mening, ervaring en/of visie over verschillende onderwerpen delen.

Blogs, hier zijn verhalen te lezen van onze zorgprofessionals. In de blogs vertellen onze zorgprofessionals over hun ervaringen als professional in de zorg. Ook vertellen zij hoe ze met bepaalde situaties omgaan als zorgprofessional en als individu.

Nieuws, hier worden relevante nieuwsberichten geplaatst betreffende de organisatie Talent&Care.
22 februari 2019 · blog · Arno Bisschop

Goede zorg begint bij jezelf

Inderdaad, er moet wat gebeuren in de zorgsector. Toch luidt mijn betoog: Stop met wachten op grootse veranderingen. Stop met wijzen naar anderen. Stop met klagen. Laten we vooral zelf het heft in handen nemen als zorgprofessionals en de zorg nu al van binnenuit aantrekkelijker maken. Want goede zorg begint toch vooral bij jezelf.

13 februari 2019 · blog · Meike Blezer

Ik ben arts en heb last van het imposter syndrome

Herken je dat gevoel dat je eigenlijk onvoldoende kennis hebt om te doen wat je doet? Dat je elk moment door de mand kunt vallen? Daar bestaat een term voor: het imposter syndrome. Dit staat niet in de DSM-V, maar misschien verdient deze in onze generatie veel voorkomende kwaal daar wel een plekje? Meike Blezer blogt over haar eerdere ervaringen als arts-assistent in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Ze heeft het lef om zich uit te spreken over het imposter syndrome, iets waar veel artsen last van hebben in hun dagelijks werk.

24 december 2018 · blog · Tim Besselink

Hoe benader je iemand in een crisissituatie?

Na een val op de fiets en een diepe snijwond als gevolg, besloot Tim Besselink op vijftienjarige leeftijd arts te worden. Het vak huisarts sprak hem toen al aan en tijdens zijn studie ontdekte hij dat zijn brede interesse die ambities alleen maar bevestigden. De gemoedelijke sfeer en vooral het patiëntencontact vindt hij interessant. Iedereen kan het trucje wel leren, maar patiëntbeleving maakt het verschil. In deze blog vertelt Tim hoe hij zich nu als ANIOS in de psychiatrie verder ontwikkelt om uiteindelijk huisarts te worden.

11 december 2018 · blog · Arno Bisschop

De klassieke zorgverlener heeft z’n langste tijd gehad

Onze kijk op ziekten verandert in een rap tempo. Aandoeningen benaderen we individueler. De techniek wordt geavanceerder. Data maken ons slimmer. En behandelopties zijn hierdoor steeds meer gedifferentieerd. Wat dit betekent? Onze rol als zorgprofessional gaat drastisch veranderen!

04 december 2018 · interview · Damiaan Denys

Psychiater Damiaan Denys: Constant gelukkig zijn maakt ons ongelukkig

Wie gestresst is, zit tegen een burn out aan. Ben je druk? Dan heb je vast ADHD. Sociaal awkward? Autisme. Iedereen lijkt wel iets te hebben en de oplossing voor dat iets zoeken we al gauw in de psychiatrie. Zijn er meer mensen psychisch ziek of zadelen we psychiaters op met werk waar zij eigenlijk niet voor opgeleid zijn? Wij spraken psychiater en filosoof Damiaan Denys.

21 november 2018 · blog · Nujen Nguyen

Werk ik om te leven of leef ik om te werken?

Als dochter van Vietnamese bootvluchtelingen ging Nujen haar droom achterna: ze ging geneeskunde studeren. Onder het motto ‘wie niet slim is, moet sterk zijn’ en na veel bloed, zweet en tranen studeerde ze af als arts. Als ziekenhuisarts ging ze nog harder werken en 'verwaarloosde' ze haar sociale leven. Nu kiest ze voor meer balans en gaat aan de slag bij een verpleeghuis. Nujen deelt haar persoonlijke verhaal.

21 november 2018 · blog · Arno Bisschop

Hoge werkdruk maakt zorg weer menselijk

De werkdruk onder zorgprofessionals blijft maar toenemen, meldde de Volkskrant weer groots. Doen we niks, dan wordt het nog erger en vallen zorgverleners bij bosjes om. Het positieve geluid: het belang van de mens achter de zorgverlener staat hiermee nu torenhoog op de agenda. En ligt dáár niet juist de sleutel voor de oplossing?

14 november 2018 · interview · Lorrette Stammen

HAIO Lorrette Stammen: ‘Artsen hebben niet altijd een duidelijke beeld van de kosten in de zorg.'

Uit onderzoek blijkt dat artsen vaak geen duidelijk beeld hebben van de kosten in de zorg. Dat moet anders, vindt Lorette Stammen die HAIO (huisarts in opleiding) is. Lorette onderzoekt hoe we het kostenbewustzijn onder artsen in de medische vervolgopleiding kunnen verbeteren. Dat is van belang. Want waarom laat je bij de ene patiënt een moedervlek wel uit voorzorg weghalen, terwijl je dat bij een andere patiënt pas adviseert als de vlek kwaadaardig is? Wij stelden Lorette vijf vragen.

07 november 2018 · blog · Katy Oya

Durf als arts ook buiten de lijntjes te kleuren!

Wanneer we het hebben over creatieve beroepen zal het vak arts niet zo snel in je opkomen. De studie geneeskunde behoort immers tot de exacte richtingen en daar zul je niet zo snel ‘creatieve types’ tegenkomen. Is dit een terechte aanname? En zo ja, zouden dokters meer ruimte moeten maken voor creativiteit of moeten ze daar ver vandaan blijven? Katy Oya, kunstenaarsdochter en arts, geeft haar opinie.

31 oktober 2018 · artikel · Katy Oya, Rianne Kliest en Toon Mallens

Fouten maken in de zorg: nog steeds een taboe?

Ieder mens maakt weleens fouten. Toch blijkt het praten over fouten in de zorg soms een taboe te zijn bij zorgprofessionals. Zorgprofessionals hebben het gevoel dat ze niet mogen falen en als dat wel gebeurt hebben ze het er onderling eigenlijk lang niet altijd over. Drie basisartsen gaan in gesprek over hun ervaringen met dit taboe in de gezondheidszorg.

Archief

Onze opdrachtgevers zijn onder andere