ArtsLuister jij naar je eigen verhaal?

Luister jij naar je eigen verhaal?
Naar actueel

Luister jij naar je eigen verhaal?

Succes is subjectief en het kan alleen worden behaald, als je doet wat echt bij je past. Weet jij wat jou drijft in het leven? Wat jouw talenten zijn en waar je plezier aan beleeft? Arno Bisschop, arts en oprichter van Talent&Care, blogt maandelijks over vitaliteit van zorgprofessionals.

Als kind spaarde ik heel wat maanden zakgeld bij elkaar om het visnetje te kopen waar ik al tijdenlang naar had gekeken, turend door de ruit van de winkel. Het was niet zomaar een net, met deze kon je kikkers vangen. Ik wist wanneer ik de kikkers kon vinden, waar ze zaten en ik wist zelfs hoe ze sprongen. Door veel oefenen verbeterde ik mijn techniek. Natuurlijk liet ik de kikkers naderhand weer vrij in het water, maar niet voordat ik met een glimlach van oor tot oor en met grote trots mijn buit aan mijn moeder had laten zien. Altijd.

Orthopedisch chirurg

Dat was mijn kindertijd in Rustenburg. Voor mijn gevoel knipperde ik daarna drie keer met mijn ogen en toen was ik arts, gepromoveerd en in opleiding tot orthopedisch chirurg. Na nog een keer knipperen vond ik mezelf terug als een van de oprichters van Talent&Care. In de ogen van velen een grote carrièreswitch, maar in mijn beleving een logische stap.

Waarom lagen die belevingen zo ver uit elkaar? Nog steeds werk ik met artsen en apothekers en zet ik me voor de volle 100 % in voor goede zorg. Volgens mij heeft dit alles te maken met verschillende visies op succes. Ik zal uitleggen waarom.

Volgens de Dikke van Dale is succes:

  1. Goede afloop, uitkomst of uitslag: succes hebben; iem. succes wensen
  2. Iets dat goed afloopt: het optreden was een groot succes

Op basis van deze definitie kun je stellen dat er in feite geen eenduidige omschrijving bestaat van het woord succes. Er zijn miljoenen succesverhalen, die allemaal verschillend en individueel zijn. De één ervaart succes als hij dagelijks gehandicapte kinderen helpt. De ander beleeft succes bij het aanleggen van prachtige tuinen of tijdens het leiden van een groot bedrijf. Weliswaar in andere eenheden uitgedrukt, maar het zijn allemaal succeservaringen. De eenheden zijn persoonlijk, en daarom is de definitie van succes dat ook. Maar wat hebben ze dan gemeen? 

Voor de buitenwereld

We zijn geneigd succes uit te drukken in doelen, banen, verdiensten, dingen die voor de buitenwereld zichtbaar en meetbaar zijn. In onze geneigdheid antwoorden en waarheden te vinden in de verhalen van anderen, vergeten we te luisteren naar ons eigen verhaal. Wat vertel jij je kleinkinderen later, als ze bij jou op schoot kruipen?

Mijn streven is succes te vinden in hetgeen onmeetbaar is. Zoals het helpen van een van mijn collega’s bij een (persoonlijk of zakelijk) probleem. Maar ik draag ook graag bij aan constructieve oplossingen (in de zorg) voor de lange termijn, door middel van onderwijs op het gebied van persoonlijk leiderschap aan de jonge generatie zorgprofessionals.

Waarden en normen

Om echt te beseffen wat voor jou ‘succes’ of een ‘succesvolle loopbaan’ is, moet je soms naar het verleden kijken, waar kom je vandaan en hoe heeft dat invloed gehad op jouw keuzes nu? Achter de beleving van succes gaat een wereld aan waarden en normen schuil. Deze waarden en normen liggen verstopt in de schaduw, waar onze definitie van succes leeft. Ze worden alleen zichtbaar, als we van tijd tot tijd stilstaan en licht werpen op de vraag achter de vraag.

Hoogst haalbare

Ik ren misschien niet meer met tot mijn knieën onder water achter kikkers aan, maar trots ben ik nog iedere dag. Jarenlang heb ik het ‘hoogst haalbare’ nagestreefd, totdat ik ontdekte dat dit ‘hoogst haalbare’ bijzonder subjectief is. Al die tijd had ik datgene nagestreefd, wat door anderen als zeer succesvol wordt gezien. Maar op de lange termijn leidt dat voor mij niet tot geluk.

Succes is subjectief en het kan alleen worden behaald, als je doet wat echt bij je past. Als je baan of de manier van werken je ‘eigen’ is. Weet jij wat jou drijft in het leven? Wat jouw talenten zijn en waar je plezier aan beleeft? Durf jouw inzichten te vertalen naar keuzes, ook als die soms tegen ‘algemeen geldende normen’ ingaan. Dan zal jij uitgroeien tot een vitale professional in de zorg.

Wil je hierover een keer van gedachten wisselen? Bel of mail mij. Dan drinken we samen een kop koffie. Ik help je graag op weg.  

Arno Bisschop was orthopedisch chirurg in opleiding voordat hij zich ging toeleggen op de vitaliteit van zorgprofessionals. Arno is samen met Stefan Ottenbros oprichter van Talent&Care, een zorgorganisatie waar vitaliteit van de zorgprofessional centraal staat.

Onze opdrachtgevers zijn onder andere