ArtsMijn papa is de beste dokter van de wereld!

Mijn papa is de beste dokter van de wereld!
Naar actueel

Mijn papa is de beste dokter van de wereld!

‘Je mag dan niet cum laude zijn afgestudeerd, maar je bent wel de beste dokter van de hele wereld’, zei de voorzitter van de examencommissie. Hij keek naar mijn zoontje, die vooraan in het gangpad stond, gehuld in een rompertje met daarop de tekst: ‘Mijn papa is de beste dokter van de hele wereld’. Maandelijks blogt Herke Weijs, arts bij Talent&Care, over zijn keuzeproces en ervaringen als ANIOS psychiatrie.

De letters waren inmiddels uitgelopen door zijn kwijl, maar dat deerde niet. Ik had zojuist met gepaste trots mijn artsenbul ontvangen. Een bijzonder moment, waar mijn vrouw en zoontje van 10 maanden natuurlijk bij aanwezig waren. Tijdens de buluitreiking werd door verschillende sprekers uitgebreid de tijd genomen om de vele uitmuntende prestaties en CV’s van de kandidaten te benadrukken en de geweldige toekomst die aan hun voeten lag.

‘Het voelde kwetsbaar om zo vooraan te staan, maar wat was ik trots’

Mijn spreekster, een huisarts uit de praktijk waar ik mijn laatste stage had gelopen, deed het anders. Zij vertelde over de twijfels en worstelingen die ik had gehad tijdens mijn studie. En over hoe ik in het laatste jaar van mijn studie mijn zelfvertrouwen in mijn arts-zijn had herwonnen. ‘Nu sta je hier,’ sloot ze af, ‘een getrouwde man, vader en vanaf vandaag ook basisarts.’ Het voelde kwetsbaar om zo vooraan te staan, maar wat was ik trots. Wellicht is dit geen flitsend cv, maar ik weet wel waar ik het allemaal voor doe.

Heilige graal

Het grootste deel van mijn studie werd ik gedreven door wat de heilige graal binnen geneeskunde lijkt: zo vroeg mogelijk excelleren en profileren! Zodat je aan het einde van je studie helemaal in beeld bent voor je vervolgopleiding als ziekenhuisspecialist. Ik had alleen twee problemen: ik wist niet wat ik wilde worden (wilde ik überhaupt wel dokter zijn?) en ik was niet zo goed in excelleren. Bij voorbaat een kansloze missie, nietwaar? Dat dacht ik ook.

Tot ik gaandeweg tot de conclusie kwam, dat ik me blindstaarde op die ‘heilige graal’, zonder naar mijn eigen motivaties te kijken. Een flitsende carrière vind ik namelijk helemaal niet zo belangrijk. Wel wil ik graag zinvol werk doen, met direct patiëntencontact. Bovendien verlang ik naar een gezin en wil ik een jonge vader zijn, die veel tijd heeft voor zijn gezin. Verder ben ik een heuse ‘do-it- yourselfer’ en houd van sporten en sociale contacten.


‘Wegstrepen van ziekenhuisbanen was niet gemakkelijk, want stiekem ben ik behoorlijk statusgevoelig’

Nadat ik al mijn motivaties op een rij had gezet, kon het afstrepen beginnen. Hoewel ik veel aspecten van de vakken in het ziekenhuis reuze-interessant vind – ik vind snijden en veel medisch-technische handelingen bijvoorbeeld fantastisch – kwam ik na (erg) lang wikken en wegen, uiteindelijk in de laatste paar maanden tot de conclusie dat die banen niet bij mij passen. Dat was niet makkelijk, want stiekem ben ik behoorlijk statusgevoelig en het voelde als een verlies om die deur voor mezelf te sluiten (soms houd ik hem alsnog op een kier…).

Last van mijn schouders

Toch was er een last van mijn schouders gevallen, maar wat nu? Wat blijft er over als ik het ziekenhuis wegstreep? Psychiatrie, verslavingszorg, ouderengeneeskunde of wellicht huisarts? En dat zijn nog maar een paar van de mogelijkheden!

Ik ben sinds kort bij Talent&Care op ontdekkingstocht gegaan, om te ervaren welk vak het beste bij mij past. Ik wil onderzoeken wat mijn sterke en zwakke punten zijn. En hoe ik daarmee als arts het beste kan functioneren. Bovendien kijk ik ernaar uit om tijd te hebben voor mijn gezin en om te spelen met mijn zoontje. Voor hem wil ik de beste dokter van de wereld worden.

Ben jij benieuwd welk medisch specialisme het beste bij jou past? Arno Bisschop, arts en oprichter van Talent&Care, gaat hierover graag  met jou in gesprek. Bel of mail: 030 - 227 01 97, info@talent-care.nl.

Onze opdrachtgevers zijn onder andere