ArtsMet deze 5 tips ben je goed voorbereid op je 1ste werkdag

Met deze 5 tips ben je goed voorbereid op je 1ste werkdag
Naar actueel

Met deze 5 tips ben je goed voorbereid op je 1ste werkdag

Na 6 jaar en bijna 20 coschappen is het eindelijk zover: Lisa is basisarts. Als arts-assistent in de psychiatrie blogt ze over haar ervaringen. Deze keer geeft ze 5 tips hoe je je het beste kunt voorbereiden op je 1ste werkdag.

Ik sta op het punt om te beginnen aan mijn eerste baan als arts-assistent in de volwassenen psychiatrie. Uitdagend, en natuurlijk spannend! En hoewel mijn voorbereiding op mijn nieuwe baan veel lijkt op de voorbereiding op een coschap, voelt het opeens toch allemaal heel anders. De tips die ik hieronder noem zijn misschien open deuren, maar wel belangrijke voorwaarden om op een goede en ontspannen manier aan je nieuwe baan te beginnen.

Tip 1. Regel praktische zaken ruim op tijd

Allereerst is het belangrijk om tijdig alle praktische zaken te regelen met je werkgever. Zorg ervoor dat je contract ondertekend is en dat je actuele persoonlijke gegevens op je werk bekend zijn. Lever de relevante papieren aan, bijvoorbeeld een gewaarmerkte kopie van je diploma en een bevestiging van je BIG-registratie. In veel gevallen moet je daarnaast een VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) en een AGB-code (Algemeen GegevensBeheer) aanvragen. Dit duurt even, dus doe het op tijd!

Wat voor patiënten ga je zien?

Tip 2. Weet waar je gaat werken

Het kan nuttig zijn om voor je eerste werkdag op een rijtje te zetten wat je al weet over je nieuwe werkplek. Schrijf eventuele vragen op zodat je die op een later moment aan een collega kunt stellen. Wat worden je belangrijkste werkzaamheden? Wat voor patiënten ga je zien en welke behandelingen worden geboden? Welke zorgprofessionals kom je in de praktijk tegen en heb je een globaal idee van wat hun expertise is?

In de psychiatrie ga ik bijvoorbeeld samenwerken met gezondheidszorgpsychologen, klinisch psychologen, en sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen. Tijdens mijn studie heb ik weinig geleerd over de inhoud van hun werk, maar het is heel nuttig hier van tevoren iets over te weten. Als je mensen kent die al een tijdje bij je nieuwe werkgever in dienst zijn, vraag hen dan om tips. Misschien is het zelfs mogelijk om een dagje mee te lopen, mocht je hier interesse in hebben. 

Tip 3. Bereid je vakinhoudelijk voor

Waarschijnlijk staan niet alle coschappen meer 100% op je netvlies. Het is dan ook handig om je kennis over het vakgebied op te frissen voordat de eerste patiënt voor je neus zit. Het doel is om globaal overzicht te krijgen over de meest veelvoorkomende ziektebeelden, onderzoeken en therapieën. De meest voor de hand liggende hulpmiddelen zijn UpToDate, studieboeken, medische richtlijnen, en wetenschappelijke artikelen. Denk ook aan oude hoorcolleges, zelfstudie en aantekeningen die je tijdens coschappen hebt gemaakt. 

Zorg voor handige geheugensteuntjes

Het is ook goed om te bedenken of er belangrijke ontwikkelingen zijn geweest sinds de laatste keer dat je je in de stof hebt verdiept. Sinds mijn coschap psychiatrie in 2014 is bijvoorbeeld officieel de overstap gemaakt van de DSM-IV naar de DSM-5. Als je dit van tevoren weet, kun je je hierop voorbereiden en kom je niet voor verrassingen te staan. Je kunt ook bepaalde algemene informatie nog eens nalezen, zoals BLS of praktische handelingen als het inbrengen van een urinekatheter of het prikken van een infuus of bloedgas. 

Plan tijd in voor onvoorziene omstandigheden

Tip 4. Maak standaardlijstjes

Het kan soms helpen om een paar handige standaardlijstjes te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een globale opzet maken van de vragen die je tijdens een visite wilt stellen, of een checklist met standaard laboratoriumaanvragen. Je kunt ook een lijst opstellen met de vragen die bij elk opnamegesprek belangrijk zijn. Handige geheugensteuntjes! Eenmaal in de praktijk zal je het lijstje waarschijnlijk bijschaven of aanpassen. Na verloop van tijd heb je het misschien zelfs helemaal niet meer nodig. Maar tijdens de eerste dagen komt er veel op je af en kunnen standaardlijstjes houvast bieden.

Plan tijd in voor onvoorziene omstandigheden

Tip 5: Vermijd ochtendstress

Pak de dag voor je eerste werkdag alvast je tas in. Denk aan je stethoscoop en je andere medische instrumenten, maar neem ook een notieblok en pen mee. Wat ook helpt is om je kleding alvast klaar te leggen en een lunchpakket te maken. Zorg er ook voor dat je weet waar je de volgende dag heen moet en hoe je daar komt. Plan extra tijd in voor onvoorziene omstandigheden. Op mijn eerste meeloopdag lag er bijvoorbeeld een dik pak sneeuw en moest ik omreizen. Zet de wekker op tijd zodat je rustig kunt ontbijten. Zo begin je ontspannen aan je eerste werkdag!

Ben jij op zoek naar een werkplek waar ruimte is voor het delen van ervaringen en merk je dat je hier begeleiding bij nodig hebt? Kom kennismaken met Talent&Care. Arno Bisschop, oprichter en arts van Talent&Care gaat graag met je in gesprek. Bel 030 - 227 01 97 of mail info@talent-care.nl.

 

 

Onze opdrachtgevers zijn onder andere