ArtsKeuzecoach Hens ten Thije: word wie je bent!

Keuzecoach Hens ten Thije: word wie je bent!
Naar actueel

Keuzecoach Hens ten Thije: word wie je bent!

Hens ten Thije werkte jarenlang als chirurg in verschillende ziekenhuizen. Op zijn 63ste stopte hij hiermee en besloot als coach (aankomende) artsen te helpen met hun keuzes. Als ervaringsdeskundige weet Hens immers alles over de keuzemomenten die op hun pad komen. Hens beantwoordt vijf vragen over zijn eigen keuzes en hoe hij nu anderen helpt.

1. Wat zijn voor jou belangrijke keuzemomenten geweest in je carrière?

“Toen ik op mijn 18de begon aan de studie geneeskunde, had ik nog geen idee wat ik wilde. Ik zou op mijn 24ste dokter zijn. Dat ging mij wat te snel. Na mijn bachelor besloot ik daarom een jaar te stoppen. Dat was mijn eerste belangrijke keuzemoment. Ik ging op reis en eindigde na 9 maanden in Kenia bij vrienden. We werkten daar in een ziekenhuis en ik dacht direct: dit is wat ik zoek. Heel praktisch de handen uit de mouwen steken en mensen helpen. Terug in Nederland specialiseerde ik mij in tropengeneeskunde waarin een jaar chirurgie zit. Dat sprak mij enorm aan. Het werk is echt hands-on en chirurgen zijn recht voor hun raap. Toen ik in de tropen had gewerkt, wist ik bij thuiskomst: ik word chirurg. In de tropen is er namelijk geen langetermijn perspectief, want je krijgt geen vast contract. Mijn vrouw en ik wilden dat niet.”

2. Zou je opnieuw dezelfde keuzes maken?

“Chirurgie vind ik heel leuk. Het gaf echt een kick als ik ’s avonds alleen aan een moeilijke casus werkte. Maar je maakt lange dagen en draait veel diensten. Toen mijn vrouw en ik kinderen kregen, besloot mijn vrouw te stoppen met werken omdat ik zo weinig thuis was. In deze tijd zou ik misschien wel een andere keuze hebben gemaakt. Van tevoren wist ik dat het hard werken zou zijn als chirurg. Toch had in het begin het idee dat als ik mijn eigen praktijk zou draaien, ik het anders zou kunnen regelen. Dat is nooit gebeurd. Dat heeft vooral met mijzelf te maken. Ik was heel gedreven in mijn contact met patiënten. Maar er wordt op een gegeven moment ook gewoon meer van je verwacht zoals op het gebied van management.”

3. Hoe maakte je de keuze om te stoppen?

“Mijn vrouw en ik wisten rond mijn 50ste: dit blijven we niet zo doen tot ons pensioen. Als chirurg liep ik veel sociale gebeurtenissen mis. Daar leed ook mijn vrouw onder. Maar ik wilde het financieel wel goed geregeld hebben als ik zou stoppen. Op mijn 63ste had ik dat voor elkaar en stopte ik als chirurg. De ambitie om als coach aan de slag te gaan, had ik niet direct. Mijn kinderen gaven mij een duwtje in die richting. In het ziekenhuis vond ik het altijd heel leuk om coassistenten te begeleiden. Mijn kinderen zeiden: ‘waarom ga je niet als coach aan de slag?’ Uiteindelijk is er een website gekomen en een bord naast de deur. Nu werk ik dus als zzp’er. Mijn meerwaarde is dat ik na 35 jaar ervaring in ziekenhuizen goed weet hoe de dokterswereld in elkaar zit.”

4. Waarom is het zo lastig om keuzes te maken als jonge arts?

“Om een goede keuze te maken, is het belangrijk dat je weet waar je gelukkig van wordt en waar je passie ligt. ‘Word wie je bent’ vind ik een belangrijk motto bij beroepskeuze. Maar daarnaast moet je ook bedenken welk leven je wilt leiden. Vind je het prima om 80 uur te werken? Of wil je ook tijd hebben voor je gezin, hobby’s en je sociale netwerk? De keuze voor een specialisme heeft namelijk ook privé consequenties. Het is soms echt een eyeopener om dat te bespreken. Je bent achterin de 20 als je een keuze moet maken. Vaak ben je dan nog niet extreem gebonden, maar dat kan een paar jaar later heel anders zijn als je kinderen hebt. Denk daarom ook na over de toekomst. En zorg ervoor dat je de ins en outs kent van het specialistenvak dat je aanspreekt. Past het leven dat jij voor ogen hebt daar ook bij?”

 5. Welke tip heb jij voor startende artsen?

“Ik raad iedereen aan om na te denken over zijn of haar tijdsbesteding. Wat wil je op een dag doen en hoeveel tijd besteed je waaraan? Door alle projecten, zowel werk als privé, in tijdsbalken op te delen, krijg je inzicht in hoe jij je leven wilt inrichten. Maar ook belangrijk: lukt het je om je aan die ingeplande tijd te houden? Plan je voor sport 1,5 uur in, maar ben je door omkleden en reizen een uur langer bezig, dan kom je in de knoop met andere plannen. Ditzelfde geldt voor werkgerelateerde projecten. Veel artsen zijn perfectionistisch en gaan maar door. Daardoor kosten projecten soms veel meer tijd. We hebben 24 uur in een dag en daar verander je weinig aan. Sommige mensen gaan minder slapen, maar dat houd je nooit lang vol. Houd daarom zelf effectief de touwtjes in handen. Zelfsturing is daarbij een belangrijke eigenschap. Soms gaat er wat meer tijd zitten in je werk en de andere keer schuift de balans meer op naar privé. Uiteindelijk gaat het erom dat je de balans vindt die bij jou past.”

Hens ten Thije is als senior coach verbonden aan Talent&Care. Wij bieden je een groot aantal mogelijkheden in de eerstelijnszorg. Naast een baan die echt bij jou past, bieden wij jou persoonlijke én professionele begeleiding en onderwijs. Benieuwd wat Talent&Care voor jou kan betekenen? Kom kennismaken op ons kantoor in Bussum.

Onze opdrachtgevers zijn onder andere