ArtsIk weet wat ik wil, maar hoe kom ik daar eigenlijk?

Ik weet wat ik wil, maar hoe kom ik daar eigenlijk?
Naar actueel

Ik weet wat ik wil, maar hoe kom ik daar eigenlijk?

Daniëlle Wolzak kan ‘dokter worden’ afvinken van haar to-do lijst. Op naar het volgende doel: huisarts worden. Maar hoe kom je daar? Net als veel andere artsen worstelt Daniëlle nu met de vraag hoe ze haar doel bereikt. Kiest ze voor het gebruikelijke pad of zet ze in op het verder ontwikkelen van andere competenties? Lees meer over Daniëlle’s keuzes.

Waar moet ik aan voldoen?

Net als veel kersverse artsen die precies weten wat zij willen, heb ik een hulpvraag: “Help! Ik doe dit voor het eerst, maar ik wil wel heel graag dat het me lukt om huisarts te worden. Waar moet ik aan voldoen?” Antwoord op deze hulpvraag blijkt lastiger dan ik dacht. Ik merk om mij heen dat heel veel huisartsen in spé (en specialisten in spé) met hetzelfde soort vragen worstelen. 

Niet iedereen heeft dezelfde punten om aan te werken

Grotemensenwereld

Als je klaar bent met studeren word je vrijgelaten in de grotemensenwereld. Dan doe je je best om zo goed mogelijk aan alle eisen te voldoen, terwijl niet eens vaststaat wat die eisen zijn. Ik ervaar het alsof er een soort standaard traject is ontstaan: doe een jaar ervaring op bij de interne geneeskunde en als het nog even kan het liefst op de spoedeisende hulp (SEH). Dan solliciteer je voor de opleiding en houd je je vingers gekruist. Het is dan hopen dat je jezelf genoeg ontwikkeld hebt én dat ook hebt laten zien tijdens je sollicitatiegesprekken.

Vervolgstappen na je studie

Laat ik nog even melden dat ik echt geen probleem heb met interne geneeskunde en spoedeisende hulp; het lijkt me zelfs hartstikke leuk om in het voortraject nog meer ervaring op te doen op bijvoorbeeld een SEH. Maar ik denk dat het geen ‘verplichting’ zou moeten zijn. Het huisartsenvak is enorm breed. Er zijn dan ook veel relevante vakgebieden waarin je je kunt voorbereiden op een carrière als huisarts. Niet iedereen heeft dezelfde punten om aan te werken. Het lijkt mij heel waardevol om juist de vervolgstappen na je studie op je nog te ontwikkelen competenties aan te passen.

Wat wil je en wat heb je daar nog voor nodig?

Ruimte voor ontwikkeling

Ik ontdekte dat mijn gedachtegang helemaal niet zo gek is. Bij Talent&Care krijg ik nu de ruimte om mij te ontwikkelen, waar ik behoefte aan heb. Binnenkort start ik als ANIOS-ouderengeneeskunde voor vier dagen per week. Deze keuze heb ik bewust gemaakt op basis van de competenties waar ik graag nog aan wil werken. Door ervoor te kiezen om vier dagen per week te gaan werken, is ruimte overgebleven om een dag per week te werken aan mijn eigen bedrijf. Hierdoor kan ik het werk als basisarts goed combineren met mijn nevenactiviteit: ondernemerschap.

Plek waar naar je vragen wordt geluisterd

Het is als basisarts belangrijk dat je op een plek terechtkomt waar naar je vragen wordt geluisterd. Wat wil je en wat heb je daar nog voor nodig? Ik vond dat bij Talent&Care. Zo heb ik er alle vertrouwen in dat ik de kans zo groot mogelijk maak om in aanmerking te komen voor de huisartsenopleiding en uiteindelijk een goede allround huisarts te worden.

 

 

Onze opdrachtgevers zijn onder andere