Arts‘Ik heb mijn plek gevonden in de sociale geneeskunde’

‘Ik heb mijn plek gevonden in de sociale geneeskunde’
Naar actueel

‘Ik heb mijn plek gevonden in de sociale geneeskunde’

Als huisarts in opleiding ontdekte Linda Bosschers dat het vak eigenlijk niet bij haar paste. Via Talent&Care maakte ze kennis met de sociale geneeskunde en ging aan de slag als verzekeringsarts bij het UWV. ‘Nu kan ik mijn werk combineren met een andere passie van mij: gezondheid en voeding.’

Wat motiveerde jou om te kiezen voor de sociale geneeskunde?

‘Op mijn achttiende besloot ik dat ik neurochirurg wilde worden. Totdat ik tijdens mijn coschappen stage ging lopen bij neurochirurgie. Ik werkte 100 uur in de week en zette alles aan de kant voor mijn studie. Daarna ben ik naar Aruba gegaan en maakte ik kennis met andere soorten chirurgie, maar ook daar zeiden chirurgen tegen mij: “Wil je vrije tijd hebben, word dan vooral geen chirurg.” Hierdoor ben ik sterk gaan twijfelen over mijn keuzes.

‘Net als bij Talent&Care is er in de opleiding huisartsgeneeskunde continue aandacht voor reflectie. Daar kunnen andere opleidingen echt een voorbeeld aan nemen’ 

Na mijn studie koos ik voor de specialisatie huisartsgeneeskunde. Als huisarts kon ik toch chirurgische handelingen verrichten én ik behield mijn vrije tijd. Het vak lag me goed, maar ik merkte dat ik de verhalen van patiënten mee naar huis nam en me enorm verantwoordelijk voelde. Opnieuw ontstonden twijfels. Gelukkig kon ik die binnen de specialisatie huisartsgeneeskunde goed bespreken. De docenten houden je continue een spiegel voor: Hoe gaat het met jou? Hoe voel je je in je werk? Net als bij Talent&Care is er continue aandacht voor reflectie. Daar kunnen andere opleidingen echt een voorbeeld aan nemen.

Zes maanden voor het einde van mijn specialisatie ben ik gestopt. Sommigen zullen me misschien voor gek verklaren, maar ik moest echt ingrijpen. Anders zou ik na mijn studie zo weer doorrollen naar een waarneming. Het voelde als nu of nooit.

Via, via kwam ik toen in aanraking met Talent&Care. In alle openheid kon ik mijn twijfels en behoeften bespreken, zonder dat daar een oordeel over werd geveld. Dat heeft me enorm geholpen. Ik kreeg het advies om afscheid te nemen van de klinische geneeskunde en te gaan voor de sociale geneeskunde. Binnen mijn opleiding was er nauwelijks aandacht voor deze specialisatie. Ik had dus niet echt een beeld van het werk. Maar in overleg met Arno Bisschop (arts en oprichter van Talent&Care, red.) kwam ik tot de conclusie dat verzekeringsarts bij het UWV goed bij mij zou passen.’

‘De klinische kennis uit de huisartsenopleiding is ontzettend nuttig in mijn huidige werk’ 

Wat spreekt je aan in het werk?

‘Veel mensen denken dat wij cliënten uit de ziektewet willen halen, zodat hun uitkering zo snel mogelijk stopt. Maar mijn doel is om samen met cliënten te onderzoeken welke mogelijkheden mensen nog hebben op de arbeidsmarkt. Dat is een heel positieve benadering.

Iemand die jaren in de bouw heeft gewerkt en ineens te horen krijgt dat hij MS heeft, gaat allereerst een verwerkingsproces in. Ik bespreek met de cliënt hoe hij of zij met de ziekte kan leren leven en welke mogelijkheden er nog wel zijn. Tijdens die gesprekken maak ik gebruik van de kennis die ik heb opgedaan bij de vakken psychiatrie uit de opleiding geneeskunde en van mijn ervaring als huisarts in opleiding. De klinische kennis uit de huisartsenopleiding is ontzettend nuttig in mijn huidige werk.

‘Een arts in de verzekeringsgeneeskunde werkt vanuit een holistische benadering’ 

Een arts in de verzekeringsgeneeskunde werkt vanuit een holistische benadering. De gesprekken gaan niet alleen over bijvoorbeeld de rugpijn van een cliënt, maar ook over praktische zaken zoals gezinssamenstelling en de passies en drijfveren van mensen. Dat is een wezenlijk andere benadering van ziekte en gezondheid.

Ander groot en praktisch voordeel van de verzekeringsgeneeskunde is het lagere werktempo en de goede werk-privé balans. In plaats van 30 patiënten per dag zie ik nu 1 cliënt per dag. En de gesprekken duren niet 10 maar 60 minuten. Binnen het UWV is de werkdruk lager. Als ik achterloop met het opstellen van dossiers, dan kan ik dat aangeven en zie ik 1 à 2 weken minder cliënten. ’s Avonds ben ik vrij en er zijn geen weekend- en nachtdiensten.

Daardoor heb ik nu ruimte voor een andere passie van mij: gezondheid en voeding. Ik werk sinds 2013 als basiskok in een NH Hotel. Ik geniet ervan om mensen een heerlijke avond te bezorgen en hun wensen te laten uitkomen. Daarnaast vind ik koken ontzettend leuk. Van een paar eenvoudige ingrediënten een heerlijke maaltijd maken. Daar kan ik mijn creativiteit in kwijt. Daarom ben ik vier maanden geleden gestart met een eigen cateringbedrijf.

‘Uiteindelijk wil ik misschien wel een voedingsdokter worden’ 

In de toekomst wil ik gezondheid en voeding gaan combineren. Niet om de zoveelste dieet-goeroe te worden, maar om op basis van wetenschappelijke kennis eerlijke uitspraken te kunnen doen over gezonde voeding. Uiteindelijk wil ik misschien wel een voedingsdokter worden, bijvoorbeeld voor diabetespatiënten.

Welk advies zou je collega artsen willen geven?

‘Wees mild voor jezelf als je op latere leeftijd erachter komt, dat keuzes die je op je 18e hebt gemaakt niet meer bij je passen. En durf nieuwe keuzes te maken. Zorg ervoor dat je als jonge arts een mentor of coach hebt. Binnen Talent&Care heeft iedere arts of apotheker een persoonlijke coach, met wie je regelmatig kunt sparren. Die gesprekken helpen je om je eigen grenzen te bewaken en keuzes te maken die goed voor jou zijn. Dat is echt nodig als je werkt in de zorg, waarin het als vanzelfsprekend wordt beschouwd dat je arts wilt zijn en blijven, ook als dit ten koste gaat van je privéleven. Maar misschien maak jij wel andere keuzes.’

Wil jij een gesprek over jouw loopbaankeuzes met Arno Bisschop, oprichter en arts van Talent&Care? Bel 030 - 227 01 97  of mail info@talent-care.nl. Wij denken graag met jou mee.

Onze opdrachtgevers zijn onder andere