ArtsBelangrijke keuzes. Hoe maak jíj die eigenlijk?

Belangrijke keuzes. Hoe maak jíj die eigenlijk?
Naar actueel

Belangrijke keuzes. Hoe maak jíj die eigenlijk?

Voor Laura Meddens was de keuze voor de opleiding geneeskunde keuzestressvrij. Ook de keuze voor ANIOS interne geneeskunde was snel gemaakt. Maar achteraf bleek ze vooral te kiezen op basis van verwachtingen van anderen. Hoe maak jij keuzes? Aan de hand van drie definities van het woord ‘keuze’ vertelt Laura hoe zij dit doet. Doe er je voordeel mee!

Keuzes uitstellen

Tijdens de coschappen heb ik nooit het specialisme gevonden wat helemaal bij mij past. Toen ik klaar was met mijn opleiding tot basisarts koos ik ervoor om te beginnen als ANIOS op de interne geneeskunde. Ik had daarin een leuk seniorcoschap gehad en dacht: 'Voor wat ik straks ook wil doen, dit vakgebied komt altijd van pas.’ Op die manier hield ik alle opties open en stelde ik het echte keuze maken nog even uit. Ik koos voor een plek in het ziekenhuis, ondanks dat ik me als coassistent daar niet echt op mijn plek voelde. Maar dat ligt aan het co-krukje, toch?! Mijn conclusie: ik moest het een jaar ervaren als ANIOS. Prima redenen om mijn keuze op te baseren, vond ik. Althans, dat dacht ik toen. Tijdens mijn jaar als ANIOS bij interne geneeskunde liep ik tegen een aantal dingen aan. Ik merkte dat ik veel van de problematiek van de afdeling mee naar huis nam. Ook de verantwoordelijkheid die je hebt als arts vond ik pittig. Het werk kostte mij veel energie: het zorgde ervoor dat ik naast mijn baan veel minder leuke dingen ging doen. Dat was duidelijk niet hoe ik het wilde. Ik ben gestopt en heb mezelf de tijd gegeven om weloverwogen mijn volgende stap te bepalen.

Google

Maar hoe doe je dat eigenlijk, dat kiezen? Aan de hand van welke redenering? En waar begin je? Ik begon op de plek waarop iedereen tegenwoordig de meeste vraagstukken van het leven beantwoord krijgt: google.nl.Via Google kom je bij het online woordenboek, die de volgende definities van ‘keuze’ geeft:

keu·ze, keus (de; v(m); meervoud: keuzen, keuzes)
1 de daad van het kiezen
2 de gelegenheid, de vrijheid om te kiezen
3 voorkeur

1. De daad van het kiezen

De eerste definitie van ‘keuze’ vind ik gelijk een mooie omschrijving: de daad van het kiezen. Op dit moment voelt het voor mij ook als een echte daad. Een daad maakt het een bewuste stap. Het heeft bijna iets heldhaftigs in zich. In het verleden maakte ik mijn keuzes minder bewust. Erop terugkijkend kan ik mijn keuzes redelijk beargumenteren. Maar ben ik me daar op dat moment ook zo bewust van geweest?

2. De vrijheid om te kiezen

De tweede definitie roept bij mij enige weerstand op en luidt: de vrijheid om te kiezen. Het voelt niet altijd als een vrijheid. Aan de ene kant snap ik natuurlijk wat ermee bedoeld wordt. Bij een keuze voor je carrière is het is al lang niet meer zoals vroeger, dat je als vrouw thuis zat en je als man het bedrijf van je vader over moest nemen. Maar aan de andere kant ben ik verplicht om te kiezen. Ik wil werken, ik heb een salaris nodig, dus links- of rechtsom moet ik een keuze maken. Help!

3. Voorkeur

Dit is eigenlijk de belangrijkste definitie voor mij. Dat voorkeur belangrijk is, realiseer ik me door te praten over mijn gemaakte keuzes. In gesprekken met Arno Bisschop van Talent&Care stelde hij bij mijn gemaakte keuzes steeds de Waarom-vraag. Steeds bleef het bij mij dan toch even stil. Tja, waarop baseer ik mijn keuzes? Door te praten over mijn keuzes, werd het mij duidelijk dat ik vaak kies aan de hand van wat anderen verwachten van mij. Of eigenlijk: wat ik verwacht dat anderen van mij verwachten. Als je dat blijft doen houd je het niet lang vol. Dat heb ik zelf ervaren bij mijn eerste baan. Ik leerde in die gesprekken dat het belangrijk is keuzes te baseren op wat je zelf leuk vindt.

Maar wat vind ik dan leuk? Eerlijk gezegd vind ik dat nog steeds een lastige vraag. Een antwoord hoop ik te vinden door bij Talent&Care verschillende plekken te werken en daarnaast: mezelf onder begeleiding van een coach af te vragen wat voor mij een baan nou leuk of minder leuk maakt. Op deze manier weet ik zeker dat mijn uiteindelijke keuze voldoet aan de derde definitie, namelijk: mijn voorkeur.

 

 

 

 

 

Onze opdrachtgevers zijn onder andere