ArtsArts én ondernemer: de perfecte combinatie

Arts én ondernemer: de perfecte combinatie
Naar actueel

Arts én ondernemer: de perfecte combinatie

Van je hobby je werk maken: het lijkt een enorm cliché. Maar in mijn geval is het een goede beschrijving van hoe ik in mijn huidige werksituatie(s) ben gerold. Ik werk nu als zaalarts en run daarnaast mijn eigen bedrijfje. Die combinatie geeft voldoening en... een hoop plezier. In haar blog deelt Daniëlle haar ervaringen.

 Videomaker: de eerste stappen

Na jaren saaie colleges te hebben doorstaan, deed ik een onderwijsstage waarbij ik erachter kwam dat er zoveel meer mogelijk is dan het vaste stramien: flipping the classroom, blended learning, MOOCs. Allemaal termen die beleidsmakers in het onderwijs en de docenten bezighouden.

Een A4’tje, wat stiften en een camera waren genoeg

Tijdens die onderwijsstage moest ik een verdiepingsopdracht maken over onderwijsinnovatie. ‘Of ik niet een video kon maken.’ Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben op zoek gegaan naar een leuk video-format waarbij ik niet met mijn gezicht in beeld hoefde (dat was eigenlijk het belangrijkste criterium). Al snel kwam ik uit op het format ‘whiteboard video’. Een A4’tje, wat stiften en een camera waren genoeg om met een beetje creativiteit allerlei onderwerpen uit te leggen. Zo is het begonnen. De drie video’s voor de stage bleken een groot succes.

Eigen bedrijf logisch vervolg

Ik ben video’s blijven maken. Ze blijken perfect te passen binnen de huidige onderwijsinnovaties van flipping the classroom en aanverwante strategieën. Ik kreeg vrijwel meteen het aanbod om nog meer video’s te maken. Toen ik zo’n 20 video’s verder was, begonnen ook van buitenaf meer opdrachten binnen te stromen. De logische volgende stap was het starten van een eigen bedrijf: lekker zelf bezig zijn, zelf je prijzen bepalen, zelf kunnen beslissen welke onderwerpen je wel (en niet) wilt ‘verfilmen’. En zeker niet onbelangrijk: om facturen te kunnen sturen.

Innerlijke huisarts in opstand

De opdrachten stromen nog steeds binnen; wat een luxe als zzp’er! Het gaat zo makkelijk dat ik mezelf eraan moet herinneren dat het onderwijspad – ondanks dat het superleuk en uitdagend is - niet het pad is dat het dichtst bij mijn hart ligt. De huisarts in mij begon in opstand te komen. Waar blijft dat patiëntencontact? En hoe lang was het wel niet geleden dat ik mijn stethoscoop had aangeraakt?

Duidelijk was dat ik de stap wilde maken om ook als arts aan de slag te gaan. Via Talent&Care heb ik geregeld dat ik vier dagen per week aan de slag ben als basisarts, waardoor ik op de overgebleven dag video’s kan maken. Dat bevalt ontzettend goed.

Opgeteld is het de juiste mix van voldoening, plezier en zingeving

Zingeving krijgt een 10

Tijdens een van de bijeenkomsten bij Talent&Care viel ineens het kwartje waarom het zo goed bevalt. In een piramide konden we aangeven hoeveel plezier we hadden in ons werk, hoeveel voldoening het ons gaf, en hoeveel zingeving we eruit haalden. Voor mij gaat het artsenbestaan niet om plezier. Ik zie de hele dag zieke patiënten. En hoe leuk sommige gesprekken ook zijn, ‘plezier’ geef ik maar een zesje. ‘Voldoening’ geef ik een 8 en ‘zingeving’ een 10. Arts is een prachtig beroep. Maar wat bleek: voor mijn eigen bedrijfje gold precies het tegenovergestelde. Veel plezier, minder voldoening en nog minder zingeving. Maar als je het bij elkaar optelt, is arts zijn en mijn eigen bedrijf runnen dus de perfecte combinatie voor mij.
  
 

Zingeving voldoening plezier


Heb jij ook een ondernemershart en wil je dat combineren met een carrière als arts (of apotheker)? Kom een keer kennismaken met Talent&Care. Arno Bisschop, arts en ondernemer (oprichter van Talent&Care) gaat graag met je in gesprek. Bel 030 - 227 01 97 of mailinfo@talent-care.nl.

Onze opdrachtgevers zijn onder andere