ApothekerOver papa-zijn, werken en belangrijke keuzes - waar is toch die balans?!

Over papa-zijn, werken en belangrijke keuzes - waar is toch die balans?!
Naar actueel

Over papa-zijn, werken en belangrijke keuzes - waar is toch die balans?!

Het is half drie ‘s nachts en ik stommel met mijn ogen nog dicht naar de babykamer. Mijn zoontje van 16 maanden heeft weer eens last van het ‘ik-kan-niet-langer-dan-45-minuten-slapen’-syndroom. Hoe ga ik die dag ooit doorkomen met zo weinig slaap? In de huidige maatschappij met alle mogelijkheden en verplichtingen is het een hele uitdaging om ‘in balans’ te blijven en niet volledig opgebrand en uitgeblust te raken. “Maar... waar is die balans dan?!”, vraag ik me af.

Herke Weijs, arts bij Talent&Care, blogt elke maand over het keuzeproces van zijn loopbaan en zijn ervaringen als ANIOS-psychiatrie.

Wat geeft mij energie en wat slurpt juist energie?

Toen ik bij Talent&Care ging werken, begon voor mij ook een ontdekkingstocht in de wondere wereld buiten het ziekenhuis en, meer nog, een zoektocht naar wie ik ben als professional en wat voor werk daarbij past. Steeds meer kom ik erachter dat die zoektocht boven alles te maken heeft met wat mij energie geeft en wat juist energie slurpt. In het ideale plaatje heb ik daar over tijdje een mooie balans in gevonden (een balans, inderdaad, want er zullen altijd zaken zijn die energie kosten, toch!?) Maar wat is nu eigenlijk de ‘optimale balans’?

Af en toe top, meestal prima en soms mineur

Ik had eens een gesprek met één van mijn patiënten, die als gevolg van zijn problematiek razendsnel kon schommelen van pieken naar dalen. Een stabiel leven leiden en dezelfde baan vasthouden vond hij lastig. Ik stelde hem de vraag hoe zijn leven er idealiter uit zou zien. “Ik voel me dan licht eufoor, heb veel energie, ben veel bezig met sporten, met werken en het bezoeken van mijn AA-meetings”, antwoordde hij. Hoeveel procent van zijn tijd wilde hij zich dan zo voelen? 30 tot 40 procent van de tijd vond hij wel schappelijk. Misschien verwacht ik te weinig van het leven hoor, maar als ik naar mijn eigen leven kijk dan voel ik mij zeker niet 30 tot 40 procent van mijn tijd ‘licht eufoor en vol energie’. Al helemaal niet sinds ik vader ben geworden! Voor de meeste mensen zal het meer zo zijn: af en toe heb je een piek qua energie en stemming, maar het grootste deel van de tijd voel je je gewoon prima en een (hopelijk) klein deel van de tijd zelfs een beetje mineur.

Goed, ik heb dus vastgesteld dat ik tevreden kan zijn, als ik me een klein deel van de tijd helemaal top voel, een groot deel van de tijd gewoon prima, afgerond door her en der een enkel emotioneel dalletje. Rest de vraag: Hoe bereik je die optimale balans en… hoe houd je die vast?

Belangrijke energiebronnen zijn: slapen, sporten en ontspanning

De woeste zee trotseren

Een paar maanden terug hadden we bij Talent&Care een onderwijsavond over vitaliteit en presteren onder druk. De spreker wist waar hij het over had, aangezien hij in zijn eentje de oceaan over gezeild was en continu de balans moest vinden tussen slapen, eten en het trotseren van de woeste zee. De strekking van zijn verhaal was simpel: rust en ontspanning zijn net zo belangrijk als inspanning (zie ook de blog van Arno Bisschop: Inspannen kan niet zonder ontspannen). Hij noemde ook wat gemiddeld genomen voor een werknemer de drie belangrijkste energiebronnen zijn (los van zingeving en het simpelweg hebben van plezier in je werk): slaap, sport en (bewuste) ontspanning. In die volgorde. Ik heb niet nagezocht hoe wetenschappelijk onderbouwd deze informatie was, maar op mijn leven lijkt het in ieder geval wel van toepassing.

De balans opmaken

Laat ik de balans nu maar eens opmaken: het afgelopen jaar heeft de combinatie van ouderschap, studie afronden, aan het werk gaan en vrienden te vriend houden toch wel zijn tol geëist. Ter illustratie, mijn balans: 

Van slaaptekort naar slapen in diensten

Ten eerste, ik had nooit verwacht dat mijn zoontje na 16 maanden nog steeds niet door zou slapen, maar de realiteit blijkt dat onze nachten vaker wel dan niet gebroken zijn. Het aparte van slaaptekort is dat je na enige tijd niet zo goed meer door hebt hoe moe je werkelijk bent, totdat je ineens merkt hoe geprikkeld je op je vrouw reageert en steeds conflicten met vrienden hebt (niet leuk). Mijn vrouw en ik draaien qua slapen nu een soort diensten, zodat we elk bij kunnen slapen wanneer we dat nodig hebben. Op die manier zijn we wat slapen betreft de balans toch weer aardig aan het vinden.

De paradox: drukker leven, maar minder sport?

Ten tweede ben ik veel minder gaan sporten. Van 1 à 2 keer per week (hardlopen en soms mountainbiken) ben ik naar maximaal 1 à 2 keer per maand gegaan. Door mijn nieuwe verantwoordelijkheden is mijn persoonlijke tijd minder en onregelmatiger geworden. Eigenlijk wel raar: naar mate ik drukker ben geworden, ben ik juist minder gaan doen wat mij energie geeft, terwijl ik juist meer energie nodig had. Ik geloof alleen niet dat ik de enige ben (toch?). Het is pas sinds een paar maanden dat ik me hier volledig bewust van ben, dus ik ben wel bezig om dit opnieuw te implementeren in mijn leven. Voor nu ben ik tevreden, maar ik wil wel naar een situatie toe werken dat ik weer wekelijks kan sporten en op die manier stoom kan afblazen en ontspannen tegelijk.

Bewust ontspannen? Voor mij geen avondje bingewatchen

Ten derde: ontspanning. Het lijkt een beetje een open deur, maar bewuste ontspanning is nog niet zo simpel. Een avondje bingewatchen op Netflix of door de NOS-app scrollen wanneer je even vrij hebt, vallen daar in principe niet onder, maar dit onderdeel blijft natuurlijk heel persoonlijk. Voor mezelf geldt: zo min mogelijk scherm. Gek genoeg is het zo dat ik juist meer geneigd ben om hele avonden aan het scherm gekluisterd te zijn als ik moe ben, terwijl het mij uiteindelijk veel meer ontspanning en voldoening geeft om bijvoorbeeld een boek te lezen. Maar ik zie dit in ieder geval wel nu. Dat is een begin...

Wat is voor jou belangrijk in je werk en leven?

Time Management

Op een andere onderwijsavond bij Talent&Care werd het onderwerp Time Management besproken. Het bekende kwadrant van Eisenhouwer werd daarbij genoemd (belangrijk vs. niet-belangrijk en dringend vs. niet-dringend). Wat het meest bleef hangen, was dat je in je werk de meeste voldoening en energie krijgt van het doen van dingen die belangrijk of zinvol zijn. Want geef toe: wat is er frustrerender dan je agenda gevuld te zien met nutteloze klussen en daardoor niet toekomen aan wat jij belangrijk vindt? Dat kost pas energie. Wat vind jij belangrijk in je werk en je persoonlijk leven? Als je dat helder hebt, kun je pas echt keuzes maken die ertoe leiden dat je leven meer in balans komt.

Mijn belangrijkste keuze: een gezin stichten

Als toevoeging op het voorgaande wil ik nog even terugkomen op die gebroken nachten. Op zo’n moment is het makkelijk om te balen over het feit dat we na 16 maanden nog steeds geen normale nachtrust hebben, maar juist dan voel ik me gesterkt door de bewuste keuze die ik ruim twee jaar geleden gemaakt heb. Een keuze voor iets wat ik belangrijk vond en nog steeds vind, namelijk: een gezin stichten. Dat geeft energie en voldoening en maakt dat ik zelfs met slaaptekort en nieuw werk redelijk in balans kan zijn.


Hoe zorg jij dat jij op je werk en thuis in balans blijft? Laat het ons weten! Of ben je benieuwd hoe Talent&Care jou als arts, apotheker, verpleegkundige of student kan ondersteunen in je professionele en persoonlijke ontwikkeling? Stuur dan een mail naar Elizabeth (e.vandenhoven@talent-care.nl) of bel naar: 06 28 52 85 49.

Onze opdrachtgevers zijn onder andere