ApotheekRaceauto's met lege banden staan stil

Raceauto's met lege banden staan stil
Naar actueel

Raceauto's met lege banden staan stil

Iedereen wilt een vitaal leven, maar waarom is dit voor zorgprofessionals soms zo lastig om te bereiken? Arno Bisschop, arts en oprichter van Talent&Care, blogt maandelijks over vitaliteit van zorgprofessionals.

In mijn vorige blog schreef ik over succes, alleen dan niet op de manier die zo bekend is onder zorgprofessionals. De blog is ruim 5.000 keer bekeken, een heel mooi aantal, en ik hoop dat het enkelen aan het denken heeft gezet.


Deze blog gaat over vitaliteit, ofwel de mate waarin een persoon zowel mentaal als fysiek energiek is. Het resultaat: vitale medewerkers, florerende organisaties. Als je op internet zoekt naar de heilige graal voor vitaliteit, dan vind je zaken als ‘stop met stressen’, ‘slaap genoeg’, ‘beweeg’, ‘eet gezond’, ‘sta positief in het leven’ en ‘heb een breed sociaal netwerk’. Uiteraard spreek ik deze zaken niet tegen maar iedereen die in de zorg werkt weet dat de praktische uitvoerbaarheid hiervan (soms) gering is.

Raceauto’s met lege banden komen niet ver/staan stil/...

Max Verstappen. Een held. Voor mij en alle Nederlanders die lijden aan het Formule 1 virus en voor wie het veel meer is dan een paar snelle autootjes over een parcourtje. Niet omdat hij zo gecontroleerd met 300km/uur navigeert, maar door de overgave waar hij het mee doet. Dat is niet alleen de uitkomst van goede techniek en talent. Het vergt toewijding, focus en doorzettingsvermogen. Max leeft voor het racen, werkt in een team en bekijkt iedere race positief. Ik hoor mensen vaak zeggen dat hij ‘presteert onder druk’, alsof de race het enige relevante moment is. De dag na zijn laatste race zag ik een foto van Max die aan het genieten was op een jetski, is dat niet even relevant? Het draagt immers bij aan zijn vitaliteit en daarmee aan zijn verhaal (zie mijn vorige blog over ‘persoonlijk succes'). Daar ben ik van overtuigd, een succesverhaal vertellen lukt niet als je niet vitaal bent.

Je zou de auto van Max kunnen vergelijken met de tools van zorgverleners. Beiden zijn belangrijk en maken het mogelijk om mee te rijden in de race, maar het zijn en het blijven onderdelen. Daadwerkelijk een goede tijd neerzetten of écht contact maken met patiënten, komt vanuit een toegewijd persoon, die met focus, doorzettingsvermogen en overgave aan de slag gaat. Dit begint bij slaap, voeding, beweging en headspace.

Leef voor wat jij belangrijk vindt

Afgelopen week voerde ik een familiegesprek in het ziekenhuis met mijn oma, haar zussen en haar arts. De arts reed overduidelijk haar eigen race, waarschijnlijk met veel toewijding. Toch oogde ze, anders dan Max, vermoeid. En leek ze niet écht contact te maken met oma en haar zussen. Zoals Max voor het racen leeft, leven zorgprofessionals voor hun patiëntenzorg. Maar wat betekent dat eigenlijk, voor iets leven? Dat het leven ernaast minder belangrijk is? Of dat er zelfs geen leven naast mag bestaan? Is het leven buiten werk niet belangrijk, of niet noodzakelijk, om echt te kunnen leven tijdens het werk?

Voor de auto’s wordt goed gezorgd. De banden worden opgewarmd voor de race, ze worden prachtig opgepoetst en er is een pitcrew die altijd stand by staat. Maar, warmen wij onze banden wel netjes op voor we beginnen? Wie is onze pitcrew, die stand by staat en ons oppept wanneer we dat nodig hebben? Topsport geldt niet alleen voor hen die meedoen aan internationale wedstrijden, het wordt elke dag in de haarvaten van de samenleving geleverd. De auto is essentieel, met lekke banden staan ze stil. Maar degene die hem start, maakt het echte verschil.

Wil je hierover een keer van gedachten wisselen? Bel of mail mij. Dan drinken we samen een kop koffie. 

Arno Bisschop was orthopedisch chirurg in opleiding voordat hij zich ging toeleggen op de vitaliteit van zorgprofessionals. Arno is samen met Stefan Ottenbros oprichter van Talent&Care, een zorgorganisatie waar vitaliteit van de zorgprofessional centraal staat.

Luister jij naar je eigen verhaal

Onze opdrachtgevers zijn onder andere