ApotheekIntrinsieke motivatie: dat vinden wij niet raar...

Intrinsieke motivatie: dat vinden wij niet raar...
Naar actueel

Intrinsieke motivatie: dat vinden wij niet raar...

“Dat vinden wij niet raar, dat vinden we alleen maar heel bijzonder,” sprak de inmiddels legendarische juf Ank (Ilse Warringa) in de enorme kijkcijferhit De Luizenmoeder. Met zo’n uitspraak kan een blog nog alle kanten opvliegen, zeker in de zorg. Maar apotheker en coach Ralph de Backer houdt het dichter bij huis en vertelt hoe hij zijn intrinsieke motivatie (terug)vond.

Even geleden nam ik afscheid van Talent&Care. Althans, van mijn werkzaamheden op kantoor als accountmanager. Waarom? Omdat het niet de invulling bleek waar mijn hart sneller van ging kloppen. Als één van de medewerkers van het eerste uur, wilde ik graag mijn steentje bijdragen aan de (door)ontwikkeling van de organisatie. Maar een kantoorbaan bleek voor mij gewoonweg niet de beste manier te zijn. Als de intrinsieke motivatie ontbreekt, dan blijf je in zo’n functie niet gelukkig en zijn je resultaten ook suboptimaal. Voor beide partijen biedt doorgaan dus geen voordelen. In goed overleg hebben we daarom besloten dat afscheid van kantoor de beste oplossing is.

Intrinsieke motivatie

Momenteel houd ik nog even met één bil de stoel warm – niet moeilijk bij de temperaturen van de laatste weken – voor mijn aanstaande opvolger. De rest van mijn lichaam is weer voor het grootste deel in de apotheek te vinden. Daarnaast ben ik nog loopbaanbegeleider en heb ik net een opleiding tot coach afgerond. Tel daar het praktiserend werken in de apotheek mét het opleiderschap voor mijn collega op en je ziet wel waar mijn intrinsieke motivatie ligt.

Intrinsieke motivatie is als begrip nog niet erg doorgebroken in de farmacie

Life long learning

Intrinsieke motivatie is als begrip nog niet erg doorgebroken in de farmacie. Onlangs kwam het wel terug in een proefschrift over continu leren genoemd wanneer het gaat om de life long learning cirkel van apothekers. Dáár speelt intrinsieke motivatie gelukkig een belangrijke rol. Maar ik kon me niet voorstellen hoe intrinsiek gemotiveerd apothekers zijn om apotheker te zijn. Zit daar verschil in bij de collega’s die intramuraal, transmuraal en extramuraal werken?

Bevlogenheid

Waarschijnlijk wel. Bevlogenheid bij de extramurale collega’s (die zie/spreek ik het meest) wil in elk geval sterk fluctueren. Ik denk dat de dynamiek van het vak en de ontwikkelingen van de laatste 15-20 jaar daar zeker een rol in spelen. We zouden nog wel eens kunnen schrikken van het aantal apothekers dat zelf kan zeggen of en in welke mate zij intrinsiek gemotiveerd zijn in hun dagelijks werk. Wellicht geeft dit onderzoek van professor Wilmar Schaufeli een indicatie: meten blijft tenslotte weten.

Ik sluit niet uit dat mijn keuze in andere organisaties een onoverbrugbare kloof had geslagen

Plek in de organisatie

Terug naar de opening van deze blog: in vele organisaties zou een keuze zoals ik die heb gemaakt als raar of misschien wel onacceptabel worden bestempeld. En ik sluit niet uit dat het in andere organisaties een onoverbrugbare kloof had geslagen. Ik had het geluk dat ik werd gesteund in mijn keuze. Bovendien werd er constructief met mij meegedacht en ik kreeg de kans mijn plek in de organisatie opnieuw vorm te geven. Dat vind ik alleen maar heel bijzonder.

Aandacht voor zorgverleners

Als klap op de vuurpijl kreeg ik ook een heus afscheidsavondje met de collega’s: compleet met ieders aanwezigheid, barbecue, een mooi woord van waardering én (echt waar) een presentje. Dat overtreft toch je stoutste verwachtingen? Welke organisatie doet dit? Wat overstijgt het woord ‘bijzonder’ dan nog? Ik voelde me ook niet schuldig (meer), maar vooral ontzettend dankbaar voor deze werkplek. ‘Aandacht voor zorgverleners’ is meer dan een slogan of holle kreet. Het is echt de raison d’être van Talent&Care.

P.S. Ook voor zorgverleners geldt uiteraard dat wanneer je wilt dat ze zich ontwikkelen, je er niet bovenop moet gaan zitten. Nog even vrij naar een citaat van juf Ank.

Onze opdrachtgevers zijn onder andere