ApotheekFoute keuzes bestaan niet, foute aannames wel!

Foute keuzes bestaan niet, foute aannames wel!
Naar actueel

Foute keuzes bestaan niet, foute aannames wel!

Iedereen wil een vitaal leven, maar waarom is dit voor zorgprofessionals soms zo lastig om te bereiken? Arno Bisschop, arts en oprichter van Talent&Care, blogt maandelijks over vitaliteit in de zorg.

In mijn vorige blog schreef ik over vitaliteit en Max Verstappen. Opnieuw werd dit blog 5.000 keer bekeken. Een mooi aantal, maar opnieuw hoop ik vooral dat het enkele van de lezers aan het denken heeft gezet. Dit blog gaat over keuzes maken en aannames. In de gesprekken met zorgprofessionals viel mij de afgelopen maanden op, dat (vrijwel) iedereen bezig is met keuzes maken. En dan vooral met de ‘juiste’ keuzes maken…

Aannames

Juiste keuzes bestaan bij de gratie van aannames over wat goed en fout is. Vaak zijn deze aannames gestoeld op wat wij in onze opleiding hebben geleerd. Huisartsen in spé moeten ervaring opdoen in het ziekenhuis, liefst op de SEH of bij Interne Geneeskunde. Apothekers in de openbare farmacie zijn ondernemers. En artsen die willen werken in het ziekenhuis, moeten promoveren om in opleiding te komen. Voor velen zijn dit de feiten. Terwijl juist wij, als zorgprofessionals, leren dat zelden iets ‘100%’ zeker is. Maar gek genoeg stellen wij onszelf bijna nooit een kritische vraag, als het gaat om deze belangrijke aannames die we collectief doen.

Waarom?

Het probleem van deze aannames is dat we ze binnen de zorg als ‘juist’ beschouwen. En dus baseren we hier onze ‘juiste’ keuzes op. Anders gezegd, zorgprofessionals brengen zichzelf door deze aannames in een positie, waarin een grote kans bestaat op het maken van foute keuzes en dus falen.

Maar waarom doen we dat? Zijn we zo opgeleid? Deze aannames zijn bij onze opleiders vaak ‘waar’ gebleken in het verleden. Maar betekent dit dat het succes van oudere artsen een goede voorspeller is van mogelijk succes van jonge zorgprofessionals van deze tijd?

Als reactie hoor ik vaak: ‘Deze artsen zijn wel degenen die mij moeten aannemen’. Dat klopt uiteraard, maar zouden zij niet meer gecharmeerd zijn van een persoon die keuzes maakt of heeft gemaakt die écht bij hem of haar passen? Die zijn of haar persoonlijkheid en kwaliteiten beschrijven?

Een andere blik

We zouden ook eens een andere blik kunnen werpen op de aannames die we doen. Denk bijvoorbeeld aan de aanname van jonge huisartsen, die menen eerst ervaring op te moeten doen op de SEH of Interne Geneeskunde. Is het niet veel logischer dat je ervaring opdoet in de orthopedie? Bewegingsapparaat gerelateerde klachten behoren tot de meest voorkomende klachten in de huisartsenpraktijk. Bovendien doe je gedurende de stage in de opleiding al ervaring op bij Interne Geneeskunde.

En zouden apothekers zich niet meer moeten bezighouden met de vraag: Welke apothekersrol is toekomstbestendig in een tijdperk, waarin logistiek door de markt tot een kunst is verheven? En medisch specialisten in de dop: is het niet veel verstandiger om je bezig te houden met de bedrijfskundige en organisatorische kant van de zorg in het ziekenhuis (en daarbuiten)? Maak je jezelf dan niet veel weerbaar(der) tegen alle ophanden zijnde veranderingen?

Wees bewust en toets jouw aannames

Zoals ik eerder schreef, is succes subjectief en kan het alleen worden behaald, als je doet wat echt bij je past. Pas dan kun je als vitale zorgprofessional langdurig genieten van jouw werk. Dat begint met het maken van keuzes. ‘Juiste’ keuzes kun je pas maken, als je je bewust bent van jouw aannames en deze toetst…

Wil je hierover een keer van gedachten wisselen? Bel of mail mij, dan drinken we samen een kop koffie. 

Arno Bisschop was orthopedisch chirurg in opleiding, voordat hij zich ging toeleggen op de vitaliteit van zorgprofessionals. Arno is samen met Stefan Ottenbros oprichter van Talent&Care, een zorgorganisatie waar vitaliteit van de zorgprofessional centraal staat.

Lees de andere blogs van Arno:

Raceauto's met lege banden staan stil

Luister jij naar je eigen verhaal?

 

Onze opdrachtgevers zijn onder andere