ApotheekEnergiemanagement: Hoe voorkom je dat je energie weglekt?

Energiemanagement: Hoe voorkom je dat je energie weglekt?
Naar actueel

Energiemanagement: Hoe voorkom je dat je energie weglekt?

Iedereen heeft wel eens een dag met alleen maar brandjes blussen. Je energie lekt gedurende de dag langzaam weg. Aan het eind van de dag ben je nog geen stap verder en je gaat met een onvoldaan gevoel naar huis. Hoe voorkom je dit soort energielek-dagen zoveel mogelijk? Arts-assistent Lisa van Heusden geeft 5 tips hoe jij beter met je energie om kunt gaan.

1. Plan vooruit

Wie vooruit plant, heeft de halve wereld. Niet alleen geeft het maken van een planning overzicht en daarmee rust, het helpt ook bij het stellen van prioriteiten. Onverwachte gebeurtenissen en spoedgevallen komen natuurlijk altijd tussendoor, maar de meeste taken zijn gewoon te plannen. Dus plan vooruit en probeer je hieraan te houden. Notificaties en andere reminders kunnen je daarbij helpen. Blokkeer tijd in je agenda voor het bijwerken van je administratie. Vergeet ook je lunchpauze en andere rustmomenten niet te plannen. En plan een vakantie in zodat je ook op ‘energielek-dagen’ iets hebt om naar uit te kijken.

2. Zet je telefoon uit

Eén van de grootste afleiders van deze tijd is de telefoon. Digitalisering heeft zo zijn voordelen, maar er kleven natuurlijk ook nadelen aan. Ongemerkt lekt er elke dag behoorlijk veel tijd weg naar het steeds opnieuw checken van het nieuws of je berichten op je telefoon. Mijn oplossing is simpel, maar in de praktijk soms moeilijk uit te voeren. Op mijn werk zet ik mijn telefoon op stil en bewaar ik hem zoveel mogelijk uit het zicht. Het grootste deel van de dag word ik dus niet afgeleid door trillen, piepjes, of oplichtende schermen. Af en toe neem ik 10 minuten de tijd om alles in één keer te checken. Het is misschien even wennen, maar het werkt echt!

3. Leer nee zeggen

Op het woord ‘nee’ rust een groot taboe. Het is vaak moeilijk om nee te zeggen tegen vragen, opdrachten en verzoekjes. De angst bestaat dat mensen het antwoord zullen opvatten als een gebrek aan interesse of collegialiteit, of dat mensen je onaardig zullen vinden als je hen niet kunt helpen. Daarnaast wil je collega’s natuurlijk niet het gevoel geven dat ze aan hun lot worden overgelaten als ze om hulp vragen. Toch is het belangrijk om te leren dat je niet altijd overal ja op hoeft te zeggen. Je hebt immers een eindige hoeveelheid tijd en energie. Niemand heeft zoveel zicht op de grenzen daarvan als jijzelf. Neem je eigen verantwoordelijkheid hierin serieus.

4. Neem geen werk mee naar huis

Voor iedereen die zijn werk zo goed mogelijk wil doen, is de verleiding om langer door te werken of thuis ‘nog even’ wat dingen te checken bijna niet te weerstaan. Als je eenmaal begint, ben je er zo een paar uur aan kwijt. Voor je het weet, werk je elke avond en elk weekend door. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar hoe voorkom je het? Voor mij persoonlijk helpt het als ik mijn laptop en werktelefoon aan het eind van de dag niet mee naar huis neem. Dat is ook nog eens veiliger met het oog op dataleks. Als ik echt acuut iets moet checken, kan ik ook vanaf een externe locatie inloggen. Dat is iets meer gedoe. De drempel is dus hoger. Zo trap ik minder snel in mijn eigen valkuil!

5. Verspil geen energie

Mijn laatste tip is een typisch gevalletje ‘makkelijker gezegd dan gedaan’: besteed je tijd en energie zo positief mogelijk, en verspil geen energie aan zaken die je niet kunt veranderen. Dat levert immers alleen maar frustratie op! Een voorbeeld hiervan is reistijd: van en naar mijn werk zit ik 45 minuten in de trein en 20 minuten in de bus. Ik sta dus vroeg op en maak relatief lange werkdagen. Daar kan je van balen, maar ik heb ervoor gekozen om mijn reistijd zo ontspannen en leuk mogelijk in te vullen. Mijn telefoon laat ik in mijn tas en ik lees onderweg veel, al dan niet met een muziekje erbij. De tijd verstrijkt zo bijna ongemerkt. Een bijkomend voordeel is dat ik dit jaar al twintig boeken heb gelezen. Kortom, je hebt niet alles zelf in de hand, maar wees je ervan bewust dat je wel invloed hebt op je eigen reactie.

Dit zijn maar een paar mogelijkheden die voor mij goed helpen, maar er zijn natuurlijk zoveel ideeën als er mensen op de wereld zijn. Wat doe jij om te voorkomen dat je energie weglekt? Laat het me weten op de Facebookpagina van Talent&Care.

 

Onze opdrachtgevers zijn onder andere