ApotheekEen betere zorg begint bij jezelf

Een betere zorg begint bij jezelf
Naar actueel

Een betere zorg begint bij jezelf

Als jonge zorgprofessional vraag je je vaak af: ‘Kan ik dit wel? Voldoe ik wel aan alle eisen? Val ik niet door de mand?’ Erover praten op de werkvloer is een taboe, zag Arno Bisschop als arts in opleiding. Nu helpt hij andere jonge zorgprofessionals om hun persoonlijkheid te versterken. Want door je focus intern te richten heb je minder last van de externe factoren waar je toch geen invloed op hebt.

Kom ik wel in de opleiding? Ben ik wel goed genoeg? Hoe ga ik om met acute situaties in een dienst? Krijgt mijn patiënt de beste zorg? Dit zijn allemaal twijfels waar jonge zorgprofessionals mee rondlopen. Het gevoel dat je niet kwetsbaar mag zijn, heerst. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen zijn vaak niet de plek om over angsten en onzekerheden te praten. Dat moet naar mijn mening veranderen en daar is een cultuuromslag in de zorgsector voor nodig. Maar mijn advies is bij jezelf te beginnen, want dat is de enige factor in het leven waar je echt invloed op hebt.

Ziel en zaligheid

Ook ik uitte mijn ware gevoelens en twijfels niet tijdens mijn opleiding. Ik gaf nooit toe dat ik een operatie toch wel heel spannend vond of een patiënt (tè) complex. Dat er in de zorg niet over twijfels wordt gesproken, komt omdat er een afhankelijkheid zit in de relatie met je opleiders en directe collega’s. Dan leg je niet zomaar even je hele ziel en zaligheid op tafel. 

Door je focus intern te richten, kun je beter omgaan met externe prikkels

Versterk jezelf

Jonge zorgprofessionals zijn geneigd zich op de buitenwereld te richten. Maar dat is juist wat je niet in de hand hebt. Ook al is je opleider nog zo met je begaan, ook die heeft wel eens een slechte dag. Dus als hij een keer minder aardig reageert als je hem uit bed belt, daar verander je niks aan. Waar je wel invloed op hebt, is hoe jij hiermee omgaat. Veel jonge zorgprofessionals gaan sommige situaties liever uit de weg. Zo zijn er arts-assistenten die niet in het ziekenhuis willen werken omdat er zoveel stress is. Terwijl je ook als arts buiten het ziekenhuis in vervelende situaties kunt belanden die stress veroorzaken. Dit hoort bij het vak. Maar door je focus intern te richten en jezelf als persoon sterker te maken, kun je beter omgaan met externe prikkels waar je geen invloed op hebt. 

Grote beloning

Het is belangrijk dat je snapt waarom je je zo voelt. Waarom voel ik stress, angst of boosheid? Als je dat goed voor ogen hebt, kun je een oplossing zoeken. Dat kan een mentor zijn die regelmatig een luisterend oor biedt of een coach die samen met jou deze situaties evalueert. Misschien moet je eerst wel een vervelende ervaring met je opleider of een patiënt verwerken? Het kost veel energie om aan de slag te gaan met jezelf, maar de beloning is groot. Je gaat keuzes maken op basis van je passie en niet uit angst. 

Mentor

Zelf had ik tijdens mijn opleiding mensen binnen en buiten het ziekenhuis met wie ik mijn ontwikkeling kon bespreken. Later heb ik een mentor ingeschakeld waarmee ik nu nog steeds regelmatig gesprekken heb. Als persoon ben ik hierdoor enorm gegroeid. Dat is belangrijk. Want ondanks dat ik mijn werk als arts nu anders invul, zou ik anders tegen dezelfde dingen aanlopen als in het ziekenhuis. Je neemt jezelf immers altijd mee als je van baan verandert.

Het is belangrijk dat iemand objectief met je in gesprek gaat

Onafhankelijke begeleiding

Een ziekenhuis of zorginstelling kan in mijn ogen nooit helemaal onafhankelijk zijn. De begeleiding komt immers uit de hoek die ook jouw werkgever is en vaak zelfs jouw leermeester. Daarnaast is er vaak weinig tijd en ruimte voor begeleiding. Zo hoor ik verhalen van arts-assistenten die één evaluatiegesprek hebben gehad in anderhalf jaar tijd. Is er wel regelmatige begeleiding, dan nog ben je nooit helemaal vrij om alles te bespreken. Je gaat niet over jouw onzekerheden praten als je weet dat je de volgende dag weer door dezelfde persoon beoordeeld wordt. Je hebt dus een externe partij nodig, zoals een onafhankelijke arts of coach. Het is belangrijk dat het iemand is die objectief met je in gesprek gaat.

Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet

Gezonde werkomgeving

In de zorg zal het altijd hard werken zijn, maar het onnodig oncomfortabele en onfunctionele moet eruit. Daar is een cultuuromslag voor nodig. Een arts-assistent die de grond in wordt geboord door een (senior) collega, kan daar heel lang last van houden. Het is aan de jonge generatie om niet in de valkuil te stappen om hetzelfde te doen. ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.' Dat begint al bij arts-assistenten die coassistenten begeleiden. Zo maken we stap voor stap de weg vrij voor een gezonde werkomgeving met vitale zorgprofessionals.

Aan jezelf werken

Als jonge zorgprofessional moet je ook de urgentie voelen om aan jezelf te werken. Want een betere zorg begint bij jezelf. Wij bieden onze medewerkers, of ze nu bij ons op kantoor werken of bij een zorginstelling, de mogelijkheid om zichzelf intern te versterken. Hoe dat gebeurt, is geheel afhankelijk van de persoon en zijn of haar behoefte. Naast hulp van een mentor of (loopbaan-)coach bieden we ook cursussen over onderwerpen als communicatie in een hiërarchische setting, omgaan met perfectionisme en timemanagement. Ik ben ervan overtuigd dat de invloed van buitenaf steeds kleiner wordt, als je intern jezelf sterker maakt.

Sta jij open voor verandering?

Heb je veel last van externe prikkels? Vind je het moeilijk om over je onzekerheden praten? Ga dan eens in gesprek met iemand die onbevooroordeeld naar je luistert. Je bent meer dan welkom om met mij in gesprek te gaan. Bel of mail me, dan drinken we samen een kop koffie. 

Arno Bisschop was orthopedisch chirurg in opleiding voordat hij zich ging toeleggen op de vitaliteit van zorgprofessionals. Arno is samen met Stefan Ottenbros oprichter van Talent&Care, een zorgorganisatie waar vitaliteit van de zorgprofessional voorop staat.

Onze opdrachtgevers zijn onder andere