ApotheekDurf dit jaar voor jezelf te kiezen

Durf dit jaar voor jezelf te kiezen
Naar actueel

Durf dit jaar voor jezelf te kiezen

Januari is de maand van de goede voornemens. Vaak staan deze in het teken van gezondheid zoals afvallen, stoppen met roken en meer bewegen. Gek genoeg hoor je zelden een zorgprofessional zeggen: ‘dit jaar zet ik mijn werkgeluk centraal en ga ik hier daadwerkelijk keuzes in maken’. Arno Bisschop, arts en oprichter van Talent&Care, blogt maandelijks over vitaliteit in de zorg.

In mijn vorige blog schreef ik over solidariteit onder zorgverleners. De jonge generatie zorgverleners zoekt steeds vaker naar een werkomgeving waar in een ‘veilige sfeer’ hard voor de patiënt gewerkt wordt en zelfontplooiing centraal staat. Solidariteit gaat over samen, goede voornemens gaan over jou. Een goed voornemen is vaak een persoonlijke wens voor nieuw gedrag. Het hebben van een voornemen is één maar hoe je die goede voornemens echt kunt integreren in je dagelijkse praktijk is een tweede. Vaak willen we te grote stappen nemen, waardoor het niet lukt, de beloning uitblijft en we snel opgeven. 

Wat waren jouw positieve ervaringen in 2017?

Dromen, durven, doen

Het maken van goede voornemens in het kader van gezondheid is simpel. Op het gebied van werkgeluk en vitaliteit is dat een stuk complexer. Eén van de bekendste managementgoeroes van Nederland, Ben Tiggelaar, spreekt over Dromen, Durven, Doen. Laten we aan de hand hiervan een gedachtenexperiment doen: Doe je ogen even dicht, en bedenk wat jouw positieve ervaringen in 2017 waren. Waar was je goed in, waarvoor werd je gewaardeerd en wat vond je het leukst? Hoe zien jouw dromen eruit, wat is jouw ideale werk(omgeving)? En liggen deze dromen in lijn met jouw huidige carrière en de mogelijkheden daarbinnen in de toekomst?

Als je je dromen eenmaal helder hebt, is het tijd om nieuwe keuzes te maken. Maar hiervoor is durf nodig. Je zult het ‘oude en bekende’ los moeten laten en moeilijke momenten moeten aangaan die met elke verandering samenhangen. Juist hier ligt terugval op de loer, want de meeste mensen gaan bij tegenslag terug naar het veilige oude. Probeer deze momenten te zien aankomen. Geef niet te snel op en leer van je valkuilen.

Tot slot moet je het ook echt gaan doen, ofwel stappen nemen om je dromen waar te maken. Voorkom uitstelgedrag en beloon jezelf. Een carrièreswitch, of dit nu een verandering is binnen je huidige baan of binnen een nieuwe functie, vraagt om grote aanpassingen en veel doorzettingsvermogen. Niet voor niets valt 80% van de mensen terug in oude gewoontes.

Zorg voor een stok achter de deur

Goede voornemens, maak ze SMART

Babysteps is het toverwoord bij goede voornemens: hou het klein en maak het SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, tijdsgebonden en realistisch). Dé reden waarom goede voornemens ‘mislukken’ of naar de achtergrond verdwijnen is omdat ze niet specifiek genoeg zijn of geen tijdskader hebben. Zorg daarnaast voor een stok achter de deur, zoals een collega of je partner die met je meekijkt en -leeft en je herinnert aan het doel waar je naar op weg was. Mij is ooit geleerd dat je een nieuwe gewoonte minimaal drie weken moet volhouden voordat het in je systeem zit. Ook al zal dit per persoon verschillen, een lange adem zal voor iedereen nodig zijn. Goede voornemens zijn goed, maar realistische doelen zijn, mijns inziens, nog beter!

Start vandaag

Zorg ervoor dat 2018 het jaar wordt waarin jij doorslaggevende keuzes gaat maken in jouw carrière. Stel het niet uit en start er vandaag mee! Kun je hierbij een beetje hulp gebruiken? Of zijn er zaken in de zorg die jou iedere dag weer opvallen? Neem gerust contact met mij op via a.bisschop@talent-care.nl. Dan praten we erover tijdens een kop koffie.

Arno Bisschop was orthopedisch chirurg in opleiding, voordat hij zich ging toeleggen op de vitaliteit van zorgprofessionals. Arno is samen met Stefan Ottenbros oprichter van Talent&Care, een zorgorganisatie waar de vitaliteit van de zorgprofessional centraal staat.

Onze opdrachtgevers zijn onder andere