ApotheekDokter of apotheker: what else?

Dokter of apotheker: what else?
Naar actueel

Dokter of apotheker: what else?

Je bent opgeleid tot arts of apotheker. Maar zijn er eigenlijk nog andere opties na de studies geneeskunde en farmacie? Arno Bisschop, arts en oprichter van Talent&Care, blogt maandelijks over vitaliteit van zorgverleners.

In mijn vorige blog schreef ik over keuzes maken en de aannames, waarop die keuzes vaak zijn gebaseerd. Eén van de aannames die ik vaak hoor is: werken buiten de zorg biedt veel voordelen. Sterker nog, het zou een beter leven bieden. Tegelijkertijd vragen mensen zich openlijk af: maar wat kan ik eigenlijk als arts of apotheker buiten mijn rol als zorgverlener?

Carrièremogelijkheden buiten de zorg

Afgelopen maand organiseerden wij samen met Stichting Medical Business een avond over ‘carrièremogelijkheden buiten de zorg’. Nu is dat op zichzelf geen nieuws, maar wat mij opviel was dat het gezelschap van 50 AIOS en ANIOS, zowel jonge klaren als oudste coassistenten, hier hun vrije woensdagavond aan wilden wijden. In totaal ontvingen we meer dan 100 aanmeldingen. Tijdens de discussies en de gesprekken begon ik mij sterk af te vragen of deze jonge zorgprofessionals eigenlijk wel zochten naar carrièremogelijkheden buiten de zorg.

Je neemt jezelf mee, waar je ook gaat

Afgelopen zondag heb ik, samen met tienduizenden mensen, de halve marathon van Amsterdam pogen te lopen. Het was mijn tiende marathon. Het stramien was me bekend. Het naamkaartje, de startblokken, de zenuwen en de uitputting. Tot de pijn in mijn voet mij confronteerde met de waarschijnlijkheid dat ik de finish niet rennend over zou gaan. Ik stond voor een keuze.

Vaak wordt een carrièrepad vergeleken met het rennen van een marathon. Wij lopen hard, doelgericht, maar vooral massaal tegen dingen aan. Dit brengt ons voor een keuze. Ga ik door, of kies ik toch iets anders? Wat mij opvalt, is dat sommigen deze keuze baseren op een aanname, waardoor zij iets uit de weg kunnen gaan. Iets waar wij kennelijk tegenaan lopen. Maar is dat zo? En waarom is een andere optie zo aantrekkelijk?

Het antwoord wordt vaak, niet geheel onterecht in mijn optiek, gezocht in de uitdagingen van de generatie Millenials of Generation Y, waartoe wij behoren. Wij zijn vooral met elkaar bezig en denken dat het gras bij de buren groener is. Wij meten ons succes af aan die van anderen. Die afweging kleurt de eisen die we aan onszelf stellen en we komen tot de conclusie dat die onhaalbaar zijn. Dat veroorzaakt onzekerheid en angst om te falen. Feit is: je neemt jezelf altijd mee, waar je ook gaat.

Mijns inziens ligt de kern van het antwoord niet extern, maar intern. Waarom stond ik daar met 24 graden in mijn hardlooppakje met een naamkaartje in afwachting van een medaille? Alleen door deze vraag eerlijk voor mijzelf te beantwoorden, kon ik kiezen op het moment dat de pijn in mijn voet mij ervan weerhield te rennen. Ik deed mee voor mezelf. Voor het maken van een herinnering met de mensen die mij dierbaar zijn. Ik heb de wedstrijd uitgelopen, niet gerend. Maar mijn marathon is daarmee niet afgelopen. Na één teleurstelling haak ik niet af, maar onderzoek ik waarom ik deze marathon niet kon uitlopen en trek daar lering uit voor de toekomst.

Ga terug naar de kern

Als je als zorgprofessional op zo’n keuzemoment komt, stel jezelf eens de vraag wat jou in de kern drijft. Wat jou er in de eerste plaats toe heeft bewogen om zorgprofessional te worden. En wat staat je dagelijks in de weg in jouw werk als zorgprofessional? Zou je hier niet iets aan kunnen veranderen om de volgende dag weer fris aan de start te verschijnen?

Wil je hierover een keer van gedachten wisselen? Bel of mail mij, dan drinken we samen een kop koffie. 

Arno Bisschop was orthopedisch chirurg in opleiding, voordat hij zich ging toeleggen op de vitaliteit van zorgprofessionals. Arno is samen met Stefan Ottenbros oprichter van Talent&Care, een zorgorganisatie waar vitaliteit van zorgprofessionals centraal staat. 

Eerdere blogs van Arno:

Foute keuzes bestaan niet, foute aannames wel

Raceauto's met lege banden staan stil

Luister jij naar je eigen verhaal?

Onze opdrachtgevers zijn onder andere