Apotheek20 nieuwe iconen voor laaggeletterden

20 nieuwe iconen voor laaggeletterden
Naar actueel

20 nieuwe iconen voor laaggeletterden

KNMP heeft tijdens de week van de alfabetisering 20 nieuwe iconen uitgebracht voor laaggeletterden. De iconen helpen laaggeletterden de werking van medicijnen beter te begrijpen.

In Nederland is veel bekend over analfabetisme, maar laaggeletterdheid komt bij een veel grotere groep Nederlanders voor. Met taal of rekenen behalen zij niet het niveau van eind groep 8 van de basisschool (1F). Laaggeletterden kunnen bijvoorbeeld geen ansichtkaart schrijven of de ondertiteling op televisie volgen. In supermarkten laten zij zich vaak leiden door plaatjes.

Veel mensen schamen zich voor hun laaggeletterdheid.  Wat zorgt voor miscommunicatie of het niet begrijpen van wat een arts hen vertelt. Ook aan de balie in de apotheek leidt dit geregeld tot verwarring. 

KNMP heeft daarom in 2015 de eerste iconen ontwikkeld, die laaggeletterden helpen de werking van de medicijnen beter te begrijpen. In 2016 kwam hier nog een aantal bij. De 20 nieuwe iconen, die tijdens de week van de alfabetsering zijn uitgebracht, zijn te zien in Voorlichtingsinstructies (vi’s) op www.apo.nl. Daarnaast heeft KNMP baliematten met daarop de iconen uitgebracht. 

Onze opdrachtgevers zijn onder andere